Αντώνης Σαμαράς : ο πολιτικός ορισμός της «Σταθερότητας»

Διαβάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα προσπάθησα να καταλάβω δυο πράγματα: Ποια χώρα νομίζει ότι κυβερνά ο κύριος, και σε ποιους απευθύνεται όταν εκτοξεύει απειλές του τύπου «δεν εκβιάζομαι»!

 Μετά βέβαια συνειδητοποίησα ότι αυτός ο πολιτικός δεν έχει καμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας αφού εφαρμόζει μια πολιτική που ο ίδιος κατέκρινε πολλάκις, όταν ήταν αντιπολίτευση!

 

Μας ξεκαθάρισε, λοιπόν, ο κύριος Σαμαράς ότι έχει τα ματιά του ανοιχτά και ότι δεν εκβιάζεται από τα συμφέροντα. Μας τόνισε επίσης ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε ως «οσμή αίματος» τα όσα τρελά … ακούγονται τώρα τελευταία στο κοινοβούλιο. Ήθελα να ήξερα δεν καταλαβαίνει ότι και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του έχουν και αυτά το χρώμα του αίματος; Προφανώς οι χιλιάδες άνθρωποι που αυτοκτόνησαν εξαιτίας της κρίσης δεν του κάνουν καμία εντύπωση.

Επειδή λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά εδώ ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η έννοια «σταθερότητα» μεταφράζεται πολύ διαφορετικά από τους πολιτικούς.

 

Για την ανεργία…

 

Πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Αφού σταματήσουμε την άνοδο της ανεργίας μέχρι το τέλος της χρονιάς (2012), στο Α’ εξάμηνο του 2013 μπορούν να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας (ιδιωτικός τομέας) πέρα από εκείνες που θα προκύψουν από τα ευρωομόλογα έργων . Επίσης θα αναζητήσω επενδύσεις σε όλο τον κόσμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη»

Τελικά όχι μόνο δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά ούτε καν να σταθεροποιήσει την ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στις 31 Ιουλίου 2013 η Eurostat, η ανεργία αυξήθηκε σε σχέση με το 2012, από 23,1% (Απρ 2012) πήγε στο σε 26,9% (Απρ 2013). Τώρα αγγίζει το 28%, ενώ στους νέους ξεπερνά το δραματικό ποσοστό του 60% !!!

 

Για τις επενδύσεις…

 

Πόσες φορές ακούσαμε προεκλογικά τον κύριο Σαμαρά να υπόσχεται ότι θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα;Μετά τα πολυδιαφημιζόμενα ταξίδια του, αυτό που κατάφερε ήταν να πουληθούν δύο νησιά (τεράστια επιτυχία!!!), να πάρει υποσχέσεις από τους Κινέζους να λειτουργήσουν εμπορευματικό σταθμό στον Πειραιά και ότι θα κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει, αν όλα πάνε καλά, το 2019!

 

Για τις Συντάξεις και τα επιδόματα…

 

Ο τωρινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεχνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009 καθώς και των ειδικών επιδομάτων.

Όχι μόνο δεν τις αποκατάστησε, αλλά, μελετάται για το 2013 να υπάρξει μηνιαία μείωση 15 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ, για 2.851.200 χαμηλοσυνταξιούχους και μηνιαία περικοπή 10 ευρώ στους 776.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ των 360 ευρώ. Ούτως ώστε να συγκεντρωθούν 613.216.000 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τα επιδόματα μια από τα ίδια, όχι μόνο δεν επανήλθαν στα επίπεδα του 2009 αλλά πολλοί δικαιούχοι θα μείνουν χωρίς πολυτεχνικά και τριτεκνικά επιδόματα, αφού τα επιδόματα θα δίνονται πλέον βάσει των συνολικών εισοδημάτων.

 

Για το επίδομα ανεργίας…

 

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, ο κύριος Σαμαράς είχε επιληφθεί προσωπικά του θέματος και με στόμφο είχε δηλώσει ότι θα δώσει προσωπική μάχη για επέκταση του επιδόματος στα δύο χρόνια, αλλά και ότι θα δώσει επίδομα στους αυτοαπασχολούμενους που δεν δικαιούνται κανένα επίδομα!

 

Το επίδομα ανεργίας, όχι μόνο δεν επεκτάθηκε στα δύο χρόνια, αλλά μειώθηκε και οι προϋποθέσεις χορήγησης έγιναν πιο δύσκολες. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν το 5% των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο από το 2011, που ανέρχονται σε 120.000 (Eurostat) και οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 επιχειρήσεις.

 

Και για το τέλος σας αφήνουμε το μεγαλύτερο ανέκδοτο – υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά και που αφορά την μη περαιτέρω μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Το τι έγινε στην πραγματικότητα το ζούμε όλοι μας. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, πάνε στον κατήφορο αφού μειώθηκαν 10,1% το Α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012 (ΕΛΣΤΑΤ). Η πτώση αυτή έφτασε τους μισθούς στα προ του 2006 επίπεδα, αλλά δεν τελειώνει εδώ, το ΔΝΤ προβλέπει νέες μειώσεις 7% για το 2013 και 1,5% το 2014.

Άγνωστο σε εμάς παραμένει το σχέδιο του πρωθυπουργού για την οικονομικά ανεξάρτητη Ελλάδα … Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος έναν ασταθή άνθρωπο. Θα τον αφήσουμε λοιπόν ανεξέλεγκτο η θα κάνουμε κάτι για να ανακόψουμε την πορεία ενός ολόκληρου έθνους προς τα βράχια;

 

Danioliptes.gr