Οι κατασχέσεις σπιτιών

Είναι όντως τεράστιο ζήτημα σε μια χρεοκοπημένη (επί της ουσίας) χώρα, όπου το ένα τρίτο της κοινωνίας είναι άνεργο, το άλλο τρίτο έχει υποστεί δραματική μείωση της αγοραστικής του δύναμης και το άλλο τρίτο πληρώνεται… όποτε μπορεί να το πληρώσει ο επιχειρηματίας, να εφαρμοστεί ο νόμος των πλειστηριασμών ειδικά της πρώτης κατοικίας.

 

Λένε κάποιοι ότι, αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ίσως συμβεί ό,τι δεν συνέβη μέχρι σήμερα, που η κοινωνία δέχεται σχεδόν με σκυμμένο το κεφάλι ό,τι φοβερό γίνεται στην Ελλάδα, στις ζωές των περισσοτέρων. Μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη και ανατροπή – προς το χειρότερο των πάντων. Το άλμα προς το κενό, η αυτοκτονία μιας ολόκληρης γενιάς. Υπάρχει κίνδυνος, όντως.

 

Αλλά δεν είναι λύση σε μια χώρα όπου έχουν εφευρεθεί δεκάδες τρόποι φορολογικών αφαιμάξεων την τελευταία τετραετία να βρίσκονται στο απυρόβλητο χιλιάδες πλούσιοι ή έστω εύποροι κάτοχοι πρώτης κατοικίας που χρωστούν στις τράπεζες. Γιατί τελικά και τις τράπεζες, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία, τις πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

 

Υπάρχει τρόπος να φανεί αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του ή είναι απλά μπαταχτσής κατά σύστημα.

 

Όπως φαίνεται και ο επιχειρηματίας που ζει πολυτελώς και δεν πληρώνει τους εργαζομένους του ή έχει πτωχεύσει την εταιρεία του. Με απλά λόγια, όσοι εξαιρεθούν από το μέτρο των κατασχέσεων πρώτης ή άλλης κατοικίας θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί καλά μέσω φορολογικών δηλώσεων, καταθέσεων, «πόθεν έσχες» και να εξαιρεθούν όσοι έχουν εξωχώριες δραστηριότητες όπως οι εφοπλιστές.

 

Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει είτε να εξοφλούν έστω με περισσότερες δόσεις και διευκολύνσεις τα σπίτια τους, είτε να υποστούν τη συνέπεια του νόμου, όπως κάθε άλλος Έλληνας σε κάθε περίπτωση.

 

Το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί στα κάθε είδους προσωπικά δάνεια -αυστηρότατα κριτήρια εξαιρέσεων- και, γιατί όχι, στα εταιρικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήνονται ευρύτατα περιθώρια ευελιξίας να αναχρηματοδοτηθεί και τελικά να ζήσει μια επιχείρηση, που με τη σειρά της ζει δεκάδες ή χιλιάδες εργαζομένους. Αν δεν επικρατήσει αυτό το πνεύμα, θα δημιουργηθεί άλλη μια στρέβλωση στην οικονομία όπως αυτές που μας έφτασαν σήμερα στον κατήφορο.

 

Τάσος Καραμήτσος από protothema