Περίεργα πράγματα φέρνει στην επιφάνεια το πρακτορείο Bloomberg, μία ανάσα πριν τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου που αναδημοσιεύει το Euro2day.gr, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές βάζουν στο «μικροσκόπιο» δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες της χώρας, τα οποία όμως δεν φάνηκαν στους ισολογισμούς τους, αποκρύπτοντας το ρίσκο για τους επενδυτές.

Η έρευνα, της οποίας ηγούνται οι Bundesbank και Bafin, θα επικεντρωθεί στο εάν οι τράπεζες εφάρμοσαν σωστά τους λογιστικούς κανονισμούς όταν χορήγησαν τα δάνεια, ανέφερε η μια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι η έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η έρευνα, κατά την ίδια πηγή, πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

 

Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Bank χορήγησε δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες τράπεζες από το 2008 και «εξαφάνισε» τα δάνεια αυτά από τους ισολογισμούς της παρά το γεγονός ότι οι δανειολήπτες εξακολουθούν να της χρωστούν λεφτά.

Μεταξύ των δανειοληπτών είναι οι Banca Monte dei Paschi di Siena –η οποία τελεί υπό διάσωση από την ιταλική κυβέρνηση- και η κρατική Banco do Brasil.

Σύμφωνα με την πηγή, προκειμένου να μην φαίνονται τα δάνεια στον ισολογισμό, η Deutsche Bankχρησιμοποίησε τα ΔΠΧΑ που δίνουν τη δυνατότητα ορισμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία να ακυρώνονται εάν οι υποχρεώσεις διακανονιστούν αυτόματα ή εάν καλυφθούν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας.

Η Bundesbank εξετάζει το πώς οι τράπεζες εφάρμοσαν τις κατευθυντήριες γραμμές που είναι γνωστές ως IAS 32. Στέλεχος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ στελέχη της Bafin και του Financial Reporting Enforcement Panel, το οποίο εξετάζει τους λογαριασμούς εισηγμένων εταιρειών, επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

 

«Εφαρμόζουμε τους λογιστικούς κανόνες σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ σχολαστικά, συντηρητικά και λαμβάνοντας υπόψη το σκοπούμενο πνεύμα τους, μεταξύ άλλων και για τις ενισχυμένεςσυναλλαγές επαναγοράς, όταν είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τις θέσεις μας εξαιρουμένου του collateral υψηλής ποιότητας που κατέχουμε», δήλωσε η Kathryn Hanes, εκπρόσωπος της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

«Η δημοσιοποίηση στοιχείων σε καθαρή βάση αποτελεί υποχρέωση και όχι μια προαιρετική λογιστική μεταχείριση», συμπλήρωσε Ο CFO της Deutsche Bank, Stefan Krause, υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι είναι κοινή μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίπτωση των δανείων είναι «αμελητέα» για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Deutsche Bank και το χαρτοφυλάκιο δεν υπήρξε ποτέ “υλικό” από το 2008, χωρίς όμως να επεκταθεί στο θέμα.

 

Οι τραπεζίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης βρισκουν τους τρόπους να κερδοσκοπήσουν. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Μόνο που εκτός των συνόρων, οι τραπεζίτες τιμωρούνται εφόσον αποδειχθεί οτι παρανόμησαν!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.