Τράπεζες : Μια ανηφόρα δίχως προορισμό

“Φάγανε, φάγανε, φάγανε”…Η ιστορική αυτή φράση του αείμνηστου τηλεοπτικου Μαυρογιαλούρου, στην ελληνική ταινία “Υπάρχει και φιλότιμο” περιγράφει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την συμπεριφορά των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα της κρίσης.

Πάνω από 270 δισεκατομμύρια, έχουν δοθεί από την κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει στην πραγματική αγορά με τους αρμόδιους υπουργούς να τονίζουν ότι αν πέσουν οι τράπεζες πέφτει και η χώρα.

Γιατί, αναρωτιόμαστε δεν σκεφτήκαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισλανδίας της οποίας η κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες της να χρεοκοπήσουν; Ή μήπως της Αργεντινής που έδιωξε τα στελέχη της τρόικας και τώρα έχει κάτω από 7% ανεργία!

 

Αλλά βέβαια, τα ελληνικά “σαΐνια” αποφάσισαν να κάνουν για μία ακόμη φόρα την χάρη στους φίλους τους τραπεζίτες, αντιγράφοντας το ιρλανδικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο τι ξοδεύουμε και θα μας κόβει και … χαρτζιλίκι για να περνάμε τον μήνα!

 

Για αυτό, λοιπόν, γελάσαμε και εμείς και οι τραπεζίτες μετά την πρόσφατη απόφαση του ECOFIN που αφορά την συμμετοχή των μετόχων και των καταθετών σε ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή της τράπεζας, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε “bail in” η ελληνιστί κούρεμα των καταθέσεων. Αυτό δηλαδή που έγινε και στην Κύπρο μόνο που δεν είμαστε σίγουροι για το αν θα ισχύσει για τους έλληνες καταθέτες το πλαφόν των 100.000 ευρώ.

 

Η απόφαση του ECOFIN μετατρέπει τους καταθέτες κάθε τράπεζας σε “επενδυτές με το ζόρι” και φυσικά εννοούμε τους “μικρούς” καταθέτες καθώς τα μεγάλα οικονομικά ψάρια θα την γλιτώνουν πολύ εύκολα. Για να σας το εξηγήσουμε με απλά λόγια, ας υποθέσουμε ότι επίκειται μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της τράπεζας Χ.

 

Οι καταθέτες με τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην τράπεζα θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την καταστροφή του τραπεζικού ιδρύματος και έτσι θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους αφήνοντας τον απλό κόσμο να πληρώσει το μάρμαρο της σωτηρίας της τράπεζας. Και όλα αυτά φυσικά χωρίς να ενημερώνεται κανένας δικαιούχους λογαριασμού!

 

Σε περίπτωση τώρα που η τράπεζα Χ σωθεί και επανέλθει στο παιχνίδι, οι μεγαλοκαταθέτες θα ξαναφέρνουν τα χρήματα τους στην τράπεζα χωρίς να έχουν υποστεί καμία ζημία, με αποτέλεσμα να βγαίνουν αυτοί κερδισμένοι. Τον απλό λαό που θα δει τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται τον λαμβάνει κανείς υπόψη; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.

 

Επιπλέον οι αξιωματούχοι του ECOFIN δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν το αν θα εφαρμοστεί η πρόταση του πρώην Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, και στην οποία αναφέρεται οτι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να ανακεφαλαιώνονται απευθείας από το σύνολο των Ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης χωρίς κανέναν έλεγχο από τα κράτη – μέλη εις βάρος φυσικά των ευρωπαίων φορολογουμένων.

 

Η πρόταση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού δίνει στην ουσία απεριόριστη δύναμη στις τράπεζες να προχωρούν σε ανακεφαλαιοποίηση όποτε αυτές το επιθυμούν! Την ίδια ώρα που το άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής “independent” (το οποίο μπορείτε να το βρείτε στο http://www.independent.ie/business) περιγράφει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το καλοστημένο σχέδιο των τραπεζιτών, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε στο Mega οτι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων.

 

“Η Ελλάδα έχει κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail-in και οποιουδήποτε εσωτερικού “κουρέματος” καταθέσεων, μην ακούτε κινδυνολόγους και άτομα που επενδύουν στην καταστροφή. Είναι ώρα να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Βρίσκονται σε σεντούκια, κάτω από μαξιλάρια και σε διάφορες άλλες κρυψώνες.

 

Αυτό είναι παράλογο. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ σημαντική, αλλά, πάνω απ’ όλα, χρειάζονται οι καταθέσεις και επιστρέφουν με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι στιγμής και όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε”, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Προτρέπει, δηλαδή με περίσσιο θράσος ο κύριος Στουρνάρας να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες οι έλληνες καταθέτες για να βοηθήσουν ένα σύστημα που αιμορραγεί και μπορούμε να το παρομοιάσουμε με μία ατελείωτη μαύρη τρύπα!

 

Όσο όμως και αν προσπαθούν να μας πείσουν οτι οι τράπεζες είναι ασφαλείς τόσο εμείς θα φωνάζουμε για το αντίθετο. Δηλαδή εάν οι τράπεζες πάνε καλά τότε εμείς σαν χώρα που δανειζόμαστε συνεχώς για να επιβιώσουμε έχουμε ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης;

 

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ…. Φτάνει πια με την κοροϊδία της ατελείωτης οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών. Αν δεν ρίξουμε χρήματα στην αγορά ανάπτυξη δεν θα δούμε! Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί…

 

Danioliptes.gr