Για όποιον πιστεύει αυτά που διακηρύσσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι “Τα δύσκολα πέρασαν και έρχεται η ανάκαμψη και η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία”, αλλά και ότι “Τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση θα αρχίσει να δίνεται ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες” τα νέα που έρχονται από το μέτωπο τρόικας-τραπεζών είναι εξαιρετικά αρνητικά.
Η τρόικα αντίθετα με την κυβέρνηση ασκεί τρομακτικές πιέσεις στις τράπεζες για περαιτέρω … μείωση (!) των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ στην αγοράη φράση “τραπεζικός δανεισμός” τείνει να ενταχθεί στις εξαφανισμένες γλώσσες της UNESCO.
Πόσο πιο πολύ μπορείς να μειώσεις το … απόλυτο τίποτα; Όταν π.χ. για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για να λάβεις επιδότηση σου ζητάνε το ίδιο σου του σπίτι υποθήκη;
Το αστείο είναι ότι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης … απαιτούσαν (!) από τις τράπεζες “να ρίξουν άμεσα 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά” ώστε “να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία”.
Φυσικά το πιθανότερο είναι να πάρει μπρος ο αρχαίος “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” παρά η ελληνική οικονομία η οποία κινείται στην … ζώνη μεταξύ ζόμπι και νεκρού.
Η τρόικα λοιπόν, όπως αναφέρει και το κυριακάτικο ΒΗΜΑ, επιβεβαιώνοντας την σχετική προεγενέστερη αρθρογραφία του defencenet.gr, δεν θέλει “ούτε ένα ευρώ τραπεζικό δανεισμό”(σε τελική ανάλυση της τρόικα είναι τα λεφτά ότι θέλει τα κάνει) προκειμένου “να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας”.
Κάποτε όταν το ΚΚΕ αποκήρυξε τον Άρη Βελουχιώτη είχε δώσει εντολή “Ουτε ψωμί, ούτε νερό στην Άρη”, προκειμένου να τον οδηγήσει στον θάνατο και το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την τρόικα και την ελληνική οικονομία.
Έτσι στο πλαίσιο καταγραφής των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobankμε τα λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών στις προτεραιότητες βρίσκεται η μείωση των χορηγήσεων σε κλάδους και αγορές όπου οι κίνδυνοι για τους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι μεγαλύτεροι.
Οι πιέσεις της τρόικας ασκούνται απευθείας στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων (φωτό), ενώ έχει ζητήσει να αποτυπωθεί με σαφήνεια στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ( Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) ένα πλάνο για την επιτάχυνση των ρυθμών απομόχλευσης των δανεικών τους χαρτοφυλακίων.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως, δείχνουν ότι τα δάνεια από 258 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 έχουν πλέον υποχωρήσει στα 226 δισ. ευρώ τον Απρίλιο που μας πέρασε, αλλά αυτά είναι εικονικά και δείχνουν τα συνολικά δάνεια.
Καμία τράπεζα δεν δανείζει παρά μόνο σε περιπτώσεις που οι καταθέσεις του δανειζόμενου υπερκαλύπτουν το ποσό του δανείου και βέβαια αυτό το ποσό δεσμεύεται για την αποπληρωμή του δανείου…
Τώρα το ερώτημα είναι, υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Ζει κάποιος οργανισμός χωρίς νερό;
Η απόπειρα να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για νέα κόκκινα δάνεια σε αυτά τα πλαίσια, είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένη, μιας και αρκεί η κοινή λογική για να κατανοήσει κάποιος, πως η περαιτέρω έλλειψη ρευστότητας θα κλιμακώσει το τέλμα στην πραγματική οικονομία, θα βαθύνει την ύφεση και ακόμη και τα δάνεια που εξυπηρετούνται ακόμη, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα μετατραπούν σε «κόκκινα», επιτείνοντας με τη σειρά τους την κυκλική φύση της ύφεσης που παραλύει την ελληνική οικονομία.
Η επιδείνωση αυτή θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα την «ανάγκη» για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχομένως και με κούρεμα των καταθέσεων, μιας και μοιάζει εξαιρετικά απίθανο το σενάριο νέας «στήριξης» από το EFSF.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό, πως η μόνη δυνατή διέξοδος σε ένα πράγματι δισεπίλυτο πρόβλημα, εντοπίζεται στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην παροχή ρευστότητας από ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα, που θα υπηρετεί της ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, και όχι στην επιβολή μέτρων και πρακτικών λιτότητας που επικαλύπτονται υποκριτικά με τα χαρακτηριστικά της “εξυγίανσης”.
Δυστυχώς η εθνικοποίηση των τραπεζών θα είχε γλιτώσει από πολλά δεινά την χώρα το 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση, αλλά η τότε κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή δεν το τόλμησε…
Άρα έχουμε μια οικονομία χωρίς καμία προοπτική επανάκαμψης για τα επόμενα, ποιος ξέρει πόσα, χρόνια…
defencenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.