Μια ρύθμιση χαοτική για πολιτικά οφέλη

Σε μία δαιδαλώδη ρύθμιση, που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή και θα βασίζεται στην ισχύουσα διάταξη αλλά θα περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια για το ποιοι θα προστατεύονται και ποιοι όχι από πλειστηριασμούς, καταλήγει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησαν να «παγώσουν» τη συζήτηση που έχει προκαλέσει αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και σύγχυση στην κοινή γνώμη, δίνοντας διαβεβαιώσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, με αναφορές σε φτωχούς, αδύναμους, μεσαία εισοδήματα, και την ανάγκη να εντοπιστούν όσοι μπορούν να πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά δεν το κάνουν «κρυπτόμενοι» πίσω από την ισχύουσα διάταξη.

Αυτή, κατά τις πληροφορίες, ήταν και η εντολή που έδωσαν Σαμαράς και Βενιζέλος. Να εντοπιστούν οι… επιτήδειοι, στο διάστημα που απομένει ώς την κατάθεση της ρύθμισης που θα αντικαθιστά την ισχύουσα, που λήγει στις 31/12/2013.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο της ρύθμισης, που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, στην 78η ΔΕΘ, ενώ πηγές του υπ. Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η νέα ρύθμιση θα λαμβάνει υπόψη και τους νόμους για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις κατασχέσεις.

 

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πάντως ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί, η πολιτική συμφωνία είναι η παράταση της ισχύουσας διάταξης και τα κριτήρια που θα μπουν θα αφορούν την προσπάθεια να εντοπιστούν όσοι μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν». Έδιναν δε βάρος στην ανάγκη οι τράπεζες να αρχίζουν να δίνουν δάνεια και -όπως έλεγαν- αυτόν το στόχο είχε η επισήμανση Βενιζέλου ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσει η τραπεζική πίστη.

 

Στις δημόσιες δηλώσεις, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος επικέντρωσαν στη μέριμνα για κοινωνικά αδύναμους και για τα μεσαία νοικοκυριά, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στον εντοπισμό των… επιτήδειων, που κατά την κυβέρνηση εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι «φαινομενικά ανακρούουν πρύμναν μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζουν χρόνο για να σχεδιάσουν τη σταδιακή τους απελευθέρωση», ενώ τόνισε ότι «η αυτονόητη συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν είναι αρκετή και είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από πολιτικές στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με μερική ή λογική διαγραφή των δανειακών τους υποχρεώσεων».

 

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και πάλι τη δυνατότητα να λαϊκίσει. Θα έπρεπε να ‘χει πια συνηθίσει: η καταστροφολογία, όπως αυτή με τους πλειστηριασμούς, δεν του βγαίνει».

 

Η ΔΗΜΑΡ

«Στην περίοδο της κρίσης η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική επιλογή της πολιτείας» επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, η οποία εκτιμά ότι η δέσμευση της κυβέρνησης πως θα εξαιρεθούν από την άρση των πλειστηριασμών μόνο οι επιτήδειοι, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμπαρασύρει στρώματα της κοινωνίας που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν.

 

Το ΚΚΕ

«Οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου ότι θα προστατευθούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να βγουν στο σφυρί σπίτια λαϊκών οικογενειών, που δεν μπορούν, εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Οι διαβεβαιώσεις τους έχουν τόση αξία όση είχαν και οι αντίστοιχες προηγούμενες για το χαράτσι της ΔΕΗ» σχολίασε το ΚΚΕ.

 

Των Γιάννη Καμπουράκη-Βίκυς Σαμαρά από enet