Σε σκανδαλώδη υπόθεση η οποία προκάλεσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 7.5 εκατ. ευρώ και άνω και ευνόησε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, εμπλέκονται -μεταξύ άλλων- οι δυο πρώην υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ζανιάς.

 

Η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος η οποία διερεύνησε την υπόθεση «χαριστικών» δανείων αλλά και υπόπτων διαγραφών σε δυο -τουλάχιστον- εταιρείες απέστειλε τη δικογραφία -αμελλητί, όπως προβλέπεται από το Νόμο κατ΄εφαρμογή του άρθρου 86- προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των δυο πρώην θεματοφυλάκων της Ελληνικής Οικονομίας.

 

Ως είθισται στο παραπεμπτικό σημείωμα δεν ονοματίζονται οι δύο πρώην υπουργοί, απλά καλείται η Βουλή να αναλάβει τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων.

 

Ο κ. Σαχινίδης διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από τις 17 Ιουνίου 2011 μέχρι και 21 Μαρτίου 2012 ενώ από τον Μάρτιο του 12′ μέχρι και τις 17 Μαϊου 2012 προήχθη σε υπουργό Οικονομικών. Τον διαδέχτηκε ο κ. Ζανιάς, μέχρι και τις 21 Μαϊου του ίδιου έτους.

 

Τα δάνεια

Παρόλο που η χρονική απαρχή της υπόθεσης ορίζεται από το 2006 από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς προέκυψε ότι το κομβικό σημείο της σκανδαλώδους μεταχείρισης που επεδείχθη σε δυο εταιρίες αγγίζει τη θητεία του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του «ανθρώπου των ειδικών αποστολών», όπως χαρακτηρίζεται ο κ. Ζανιάς.

 

Από το υλικό της δικογραφίας προέκυψε ότι δυο εταιρίες (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του e-reportaz.gr) λάμβαναν δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ στη συνέχεια υπεγράφησαν και καταπτώσεις των εγγυήσεων.

 

Το συνολικό ποσό με το οποίοι φέρεται να ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα 7.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε καθώς η εισαγγελική έρευνα «έδειξε» καταστρατήγηση της διαδικασίας και παράκαμψη του αρμόδιου συμβουλίου αξιολόγησης, καθ΄ύλην αρμοδίου να κρίνει τη πιστοληπτική ικανότητα των εταιριών.

 

Η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από δημοσίευμα εφημερίδας και μηνυτήριας αναφοράς που συνέταξε δικηγόρος.

 

Από την διαδικασία που ακολουθήθηκε -όπως προέκυψε από την ποινική προκαταρκτική εξέταση- το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε περί τα 3.3 εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν ακολουθήθηκε η θεσμοθετημένη διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν εισπράχθηκε 1 εκατ. ευρώ που αναλογούσε σε τόκους υπερημερίας ενώ διαγράφηκε και ένα ποσό της τάξεως των 4.5 εκατ. ευρώ που αφορούσε οφειλές!

 

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εισηγήσεις για τη διαγραφή χρεών και οφειλών έγιναν με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς τις εγκρίσεις των αρμόδιων οργάνων, ενώ αποδείχθηκε ότι και τα δάνεια που είχε λάβει (για τα οποία εγγυητής ήταν το ελλ. Δημόσιο) δεν είχαν λάβει εγκρίσεις από το αρμόδιο συμβούλιο αξιολόγησης.

 

Η ίδια διαδικασία (ΔΕΝ) ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της άλλης εταιρίας η οποία επίσης πήρε μη διασφαλισμένα δάνεια για τα οποία εγγυητής μπήκε το ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η δεύτερη υπόθεση εκτείνεται χρονικά από το 2006 οπότε πιθανολογείται η εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων.

 

Αποφασισμένοι οι εισαγγελείς

Όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη της ΕΑΒ και τις διώξεις που άσκησε ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γιάννης Δραγάτσης, εν μέσω θερινής ραστώνης οι εισαγγελικές Αρχές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη διερεύνηση υποθέσεων που απαντούν το ερώτημα «που κατέληξε το δημόσιο χρήμα».

 

Τόσο οι Οικονομικοί Εισαγγελείς όσο και οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν θέσει ως πρώτο στόχο την περαίωση όλων των υποθέσεων που εμπλέκονται πολιτικοί παράγοντες και στελέχη καθώς και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα από δικαστικούς κύκλους διαρρέεται ότι το προσεχές διάστημα αναμένονται κινήσεις που θα επιφέρουν αποτελέσματα αλλά και επιστροφή ζεστού χρήματος στα δημόσια ταμεία.

 

e-reportaz

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.