Μοιράζει λεφτά ο Γιάννης ο Στουρνάρας…

Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα στην πιο κατάλληλη θέση στην πιο κατάλληλη στιγμή… Θα μπορούσε να έχει λάβει το βραβείο του “Δημοσίου υπαλλήλου των τελευταίων 30 ετών”. Ο επικρατέστερος απονεμητής αυτού του βραβείου στον Υπουργό Οικονομικών είναι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών γιατί σε αυτές μοιράζει τα λεφτά!

Τελευταίο «δώρο» του καλύτερου “Δημοσίου υπαλλήλου των τελευταίων 30 ετών” προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η απόφαση με θέμα: «Συμπληρωματική κατανομή κονδυλίων στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.3723/2008» (ΑΔΑ: ΒΛΩ5Η-ΨΕΦ) την οποία υπέγραψε στις 9 Αυγούστου.

 

Όπως αναφέρει ο lobbystas με τον παραπάνω νόμο παρέχονται εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δεκάδων δις ευρώ με ενέχυρο ακίνητα των τραπεζών.

 

Ενώ αρχικά το μέγιστο πόσο που προέβλεπε ο Ν.3723/2008 έφτανε τα 15 δις ευρώ με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου οι εγγυήσεις το Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνούν τα 90 δις και μάλιστα με την μορφή της διαρκούς ανακύκλωσης. Παίρνουν δηλαδή οι τράπεζες σχεδόν άτοκα-πληρώνουν μία μικρή προμήθεια στο Δημόσιο -δεκάδες δις ευρώ ρευστότητας, μέσω ομολόγων, με εχέγγυα ακίνητα που όμως στην πραγματικότητα δεν έχουν στην κατοχή τους. Όπως μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό και για αυτό και επέμενε να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων: γιατί οι τράπεζες δεν έχουν ακίνητα να τα βάλουν σαν ενέχυρο!

 

Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Τραπέζης της Ελλάδος και της Κομισιόν, διότι κατόπιν δικών τους εισηγήσεων και εγκρίσεων κατανέμεται αυτός ο πακτωλός των χρημάτων. Η νέα κατανομή γίνεται κατόπιν της εισήγησης υπ’ αριθμ. 378/2.8.2013 του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που όμως κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όταν καταπέσουν οι εγγυήσεις που παρέχει το Ελληνικού Δημοσίου στις χρεοκοπημένες τράπεζες, το Δημόσιο Χρέος που θα έχει φτάσει;

 

Κρατήστε λογαριασμό

 

Και σαν μην ήταν αρκετές όλες αυτές οι ενέσεις ρευστότητας που εξασφαλίζει συχνά για τις τράπεζες το Ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες υποδέχθηκαν και τα «αεροπλάνα της διάσωσης» που κουβαλούσαν περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Πιθανότατα με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης διοχετεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα παραπάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, με μυστικές πτήσεις, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προκειμένου να μην καταρρεύσει η ρευστότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως δεν κόπηκε χρήμα, αλλά η ΕΚΤ παρείχε άμεσα ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί ένα «bank run», δηλαδή μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους καταθέτες τους.

 

Με λίγα λόγια, ακολουθήθηκε η τακτική που είχε ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «πάρε τώρα χρήματα που τα χρειάζεσαι και στα αντιλογίζω στο μέλλον».

Σύμφωνα με πηγές του www.koutipandoras.gr, οι οποίες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αποδώσει το σύνολο των χρημάτων των καταθετών στην περίπτωση που όλοι τους θελήσουν να τα πάρουν πίσω, τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα επίμαχα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ. Προσθέτουν, μάλιστα, πως αν κατέρρεε το σύστημα, θα ακολουθούσε λογιστική εγγραφή αυτών των χρημάτων. Θα θεωρούνταν, δηλαδή, βραχυπρόθεσμος δανεισμός και θα επιστρέφονταν μέσω των τριμηνιαίων κι εξαμηνιαίων ομολόγων που εξακολουθεί να εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία του www.koutipandoras.gr με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ιστοσελίδα μας έλαβε την απάντηση πως «για ευνόητους λόγους ασφαλείας η ΤτΕ δεν ενημερώνει σχετικώς με τον ανεφοδιασμό της αγοράς με τραπεζογραμμάτια».

 

Οι λειτουργοί της Τραπέζης της Ελλάδος, καταφέρνουν να βγαίνουν αθώες περιστερές κατά ένα μαγικό τρόπο που φυσικά δεν απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες… Γιατί δεν έχουν ΑΚΟΜΑ ασκηθεί διώξεις κατά της ΤτΕ παρά το ότι το πόρισμα διαπιστώνει τέλεση κακουργημάτων; Απλή η απάντηση γιατί στη χώρα μας υπάρχει πλήρης ανισονομία. Σε θεωρητικό επίπεδο τα πάντα λειτουργούν τέλεια, ακόμη και στον θεσμό της Δικαιοσύνης! Όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στην πραγματική ζωή!

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της πρώην Proton Bank, που μπορεί εκείνοι να δείχνουν να ξέχασαν, η κοινή γνώμη όμως όχι! Το πόρισμα Πεπονή είναι καταπέλτης όμως ακόμη δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες της ποινικής δίωξης. Ίσως επειδή στο τ. διοικητικό συμβούλιο της Proton, υπήρχαν βαρύτατα ονόματα. Όπως αδελφός τέως πρωθυπουργού, πεθερός τ. ΥΠΟΙΚ κ.ο.κ.

Ίδια θύελλα και για το σκάνδαλο μεγατόνων που αγορά στα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Επειδή όταν η τράπουλα ανοίγει, τα φύλλα έχουν ονοματεπώνυμο, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι:

-Τα εγκλήματα της συμμορίας του μνημονίου, δεν παραγράφονται.

-Τα εγκλήματα της λίστας Λαγκάρντ, δεν παραγράφονται.

-Τα εγκλήματα της χάλκευσης των στατιστικών στοιχείων προς όφελος των τοκογλύφων, δεν συγκαλύπτονται.

 

Ακόμη κι αν η χώρα μαστίζεται ακόμη από φαινόμενα αδιαφάνειας, ανισονομίας, αδικίας και πελατειακών σχέσεων υπάρχουν ακόμη τα φωτεινά παραδείγματα που επιθυμούν να κάνουν τη διαφορά. Οι υποθέσεις αυτές συχνά «χάνονται» στα πολυπληθή συρτάρια των ειδικών εισαγγελέων που διαχειρίζονται τέτοιου είδους ζητήματα.

 

Όμως, η κοινή γνώμη δεν ξεχνά… και περιμένει την απονομή της δικαιοσύνης και τη δικαίωση.

 

Danioliptes.gr