Να καθησυχάσει τους έλληνες πολίτες που έχουν θορυβηθεί έντονα από την επικείμενη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία επιχείρησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης. Τουλάχιστον προσωρινά θέλει να παρασύρει στη λήθη τους Έλληνες ώστε να βρεθούν προ απροόπτου λόγο πριν την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή.
Το φλέγον ζήτημα της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν θα τεθεί στις επικείμενες συζητήσεις με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Νοέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επανέλαβε ότι το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών θα τεθεί στην τρόικα τον Νοέμβριο, επειδή η ισχύουσα ρύθμιση λήγει στα τέλη του χρόνου. Η νέα ρύθμιση θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία θα είναι ενήμερα για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν και τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν.
Αν και εμφανίστηκε ιδιαίτερα πειστικός στις τοποθετήσεις του ο Υπουργός της «Ανάπτυξης» Κ. Χατζηδάκης, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν καθόλου ειλικρινής…
Το παιχνίδι είναι στημμένο και από πριν ξεπουλημένο… κι ας χτυπιέται ο Α. Σαμαράς οτι θα αναλάβει το θέμα προσωπικά… Το θέμα θεωρείται λήξαν!!!
Οι «γύπες» που έχουν προσγειωθεί στη χώρα μας και κάνουν βόλτες πάνω από τα «κουφάρια» των «κόκκινων» δανείων δεν κάνουν αστεία, ούτε ήρθαν στην Ελλάδα για πλάκα.
Όπως αναφέρει το Ποντίκι, επικαλούμενο οικονομικούς αναλυτές η επιδρομή θα εκτελεστεί σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη είναι η λεγόμενη light, που δεν «κερδίζει» τα φώτα της δημοσιότητας, με εταιρείες που ήδη έχουν αγοράσει δάνεια από ελληνικές τράπεζες ή φέρονται σαν να τα «πρακτορεύονται ».
Η δεύτερη φάση θα είναι η επιδρομή των λεγόμενων vulture funds (οι «γύπες») στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Και η τρίτη θα είναι η πώληση στα distressed funds των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες παράλληλα με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Πάντως η κυβέρνηση κατευθύνεται σε δυο επιλογές. Είτε πλειστηριασμοί με έξωση, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, είτε πλειστηριασμοί χωρίς έξωση, δηλαδή με κάποιο κόλπο ώστε ο ιδιοκτήτης να συνεχίσει να παραμένει στην οικία του, η οποία φυσικά δεν θα του ανήκει, έναντι κάποιου ενοικίου, ταυτόσημου με τη δόση του δανείου ή, λογικά, αρκετά μικρότερου, διότι αλλιώς τι νόημα θα είχε η αθέτηση πληρωμών των δόσεων.
Αυτό το εφιαλτικό σενάριο βρίσκει εφαρμογή υπό τον στεγνό εκβιασμό του Γιάννη Στουρνάρα ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αναφερόμενος στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μόνο που τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με οικονομικές αναλύσεις, οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα ωφελήσουν τις τράπεζες αλλά αντίθετα θα προκαλέσουν νέες ζημίες.
Η κυρίαρχη αντίληψη μάλιστα, μιλά για πτώση των τιμών στα ακίνητα, πτώση των collaterals γεγονός που θα πλήξει ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια! Υπάρχουν μάλιστα φωνές εκπροσώπων της κτηματαγοράς που μιλούν για νέο πειραματισμό γερμανικής σύλληψης και σχεδιασμού.
Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία των περιπτώσεων θύματα της όλης κατάστασης, καθώς οι διαμαρτυρίες τραπεζιτών για πολίτες που δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, λένε τη μισή αλήθεια. Ακόμα και ένας πρωτοετής οικονομολόγος γνωρίζει πως όταν οι τράπεζες χορηγούν δάνεια σε πολίτες ή επιχειρήσεις, αναλαμβάνουν και το πιστωτικό ρίσκο. Για το σκοπό αυτό, διενεργούν προβλέψεις για τυχόν ασυνέπεια των δανειοληπτών τους. Σε περίπτωση που περάσει η γραμμή που θέλει την άρση των πλειστηριασμών, οι τράπεζες θα αποκτήσουν μία σειρά ακίνητα που στη συνέχεια θα πρέπει να πωλήσουν. Με την αγορά ακινήτων στο μηδέν, το ενδιαφέρον υποτονικό και τη συνεχή φορολόγηση της ιδιοκτησίας, το αντίτιμο που θα εισπράξουν θα είναι ελάχιστο. Οι τιμές των ακινήτων γενικότερα, θα οδηγηθούν με αυτό τον τρόπο σε κατάρρευση λόγω της μεγάλης προσφοράς, γεγονός που θα πλήξει και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα που θα έχουν στην κατοχή τους ένα μεγάλο αριθμό υποτιμημένων ακινήτων.
Επιπρόσθετα, θα πληγούν ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, διότι όταν μία τράπεζα δίνει ενυπόθηκο δάνειο εγγράφει μία αξία για την εγγύηση, την αξία του ακινήτου εν προκειμένου. Αν αυτή η αξία έχει μειωθεί, τότε το άνοιγμα της τράπεζας μεγαλώνει. Κάτι τέτοιο λοιπόν, θα αποτελέσει το θρυαλλίδα συνταρακτικών εξελίξεων με το κούρεμα των καταθέσεων να είναι μονόδρομος. Και τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να γίνει πολιτικά, αλλά κυρίως κοινωνικά…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.