Και στη Γουατεμάλα τα ίδια δήλωναν οι αξιωματούχοι και τώρα το 50% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας… Κι εκεί ο λογαριασμός έβγαινε και με το παραπάνω, μόνο που ο υποσιτισμός κι ο αναλφαβητισμός πλήττουν τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Άρα ποιος βγαίνει ωφελημένος από αυτό το δημοσιονομικό «θαύμα» κύριε Στουρνάρα;
Δηλώσεις επί δηλώσεων, και διαψεύσεις επί διαψεύσεων για τον Υπουργό Οικονομικών που προσπαθεί να πείσει ότι οι θυσίες του κόσμου, που ετοιμάζεται τώρα να χάσει και το σπίτι του, πιάνουν τόπο.
Άλλωστε, ο «εκλεκτός» Υπουργός Οικονομικών επιχειρεί μετά μανίας να πείσει την κοινή γνώμη ότι εφόσον δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας άμεσα θα καταρρεύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα…
Μάταιος κόπος από βουλευτές – που δε διατύπωσαν βέβαια επίσημα το αίτημα τους – να αναμένουν διευκρινίσεις επί του παραπάνω ισχυρισμού του ο Γιάννης Στουρνάρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Άλλωστε, τι διευκρινίσεις να δώσει ο «Υπουργός της καρδιάς μας»; Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τα δίνουν μόνοι τους οι Διοικητές τους αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τον ελληνικό λαό που τους πλήρωνε και τους πληρώνει χρυσάφι.
Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας Πειραίως «άδειασε» τον τσάρο της οικονομίας μας υποστηρίζοντας οτι το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. Όλα αυτά μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης. «H αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των 4 συστημικών τραπεζών (σε συνδυασμό με το απόθεμα κεφαλαίων του ΤΧΣ), μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια εξασφάλισης πόρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους» τόνισε ο κ Σάλλας.
Άρα προς τι ο πανικός κύριε Στουρνάρα; Για ποιο λόγο πιέζεται για την αναστολή των πλειστηριασμών με τον ισχυρισμό οτι το αντίθετο θα οδηγήσει σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα. Από τα λεγόμενα του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς προκύπτει εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Τράπεζα. Στα 344 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.
«Η Εθνική Τράπεζα έχει το πλεονέκτημα της σημαντικής παρουσίας της τόσο στην Τουρκία όσο και στη ΝΑ Ευρώπη, δυναμικές περιοχές που της επιτρέπουν να διαφοροποιήσει τα κέρδη της – γεγονός που προσθέτει σημαντική αξία στον Όμιλο», ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή ιδιωτών κατά σχεδόν 11%, εκτός του ότι διασφάλισε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της, έβαλε την Τράπεζα σε μια νέα πορεία, τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, σημειώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Εν τω μεταξεί, η Εθνική Τράπεζα δήλωσε πρόθυμη να εξαγοράσει πακέτο δανείων από την Citibankπρος 450 εκατ ευρώ. Η Εθνική όχι μόνον δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των νέων ελέγχων που πραγματοποιεί και ολοκληρώνει αυτές τις μέρες η Blackrock στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο, αλλά επιπλέον επενδύει αγοράζοντας -φθηνά- στεγαστικά χαρτοφυλάκια άλλων μικρότερων τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το xrima.gr, σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η εξαγορά του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Citibank από την Εθνική.
Προφανώς, λεφτά υπάρχουν για τις τράπεζες! Ας ενημερώσει κάποιος τον κύριο Στουρνάρα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σχεδόν 270 δις ευρώ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.