Μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» ενώ η Μ. Δαμανάκη υπενθυμίζει οτι νέο πακέτο βοήθειας θα συνοδευθεί από νέο – το τρίτο κατά σειρά – μνημόνιο.
Με γεια μας! Και σε καλή μεριά το νέο μνημόνιο!
Βέβαια, θα περιμένουμε από την τρόικα να μας πει ποιο είναι το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το μνημόνιο και το “πακέτο διάσωσης” είναι ένα κοστούμι που θα φοράει για πολλά ακόμη χρόνια η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ΕΜΣ, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού.
Η μέγιστη και μοναδική τους έννοια η βοήθεια προς τις τράπεζες. Κι ο λαός; Τι θα γίνει με το λαό;
Την πεποίθηση οτι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη το προσεχές έτος υποστηρίζουν 60 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς.
Σχεδόν ομόφωνα, οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο περί πιθανότητας να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης η Ελλάδα, κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού στο ενδεχόμενο αυτό έχουν αναφερθεί επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο.
Ο, επισήμανε ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετη στήριξη ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, αλλά πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται πανικός. “Γενικά υπήρξε πρόοδος στην προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές στις χώρες της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις χώρες εκείνες που έτυχαν της πιο στενής επιτήρησης της τρόικας, , είπε ο οικονομολόγος αυτός.
“Πάντως, ορισμένες από τις χώρες, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία αυτές επλήγησαν τόσο σκληρά από τις συνέπειες της λιτότητας που είναι πολύ δύσκολο οι οικονομίες τους να ανακάμψουν”, τόνισε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της Rabobank.
Την εντύπωση ότι η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα νέα οικονομική βοήθεια προσπάθησε να διασκεδάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, όμως η τοποθέτηση της Επιτρόπου Μαρία Δαμανάκη τον εκθέτει ανεπανόρθωτα για άλλη μία φορά.
Η κ Δαμανάκη υπενθύμισε στους Έλληνες ότι η όποια νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα φέρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, δήλωση που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, του υπουργού Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου, ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα έχουν ορίζοντα έως το 2016 άρα επαρκούν και για την όποια νέα βοήθεια που θα καλύψει το «κενό» της διετίας 2014- 2015.
Μιλώντας στο MEGA, με φόντο τη προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα αλλά και τις πληροφορίες από το γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες το ύψος της νέας βοήθειας δεν θα είναι 11 δισ ευρώ αλλά 15 δισ. ευρώ, η Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φαίνεται ως επισπεύδουσα ενός νέου «πακέτου», δεν πρέπει να ζητά και να συζητά για ένα νέο «πακέτο» βοήθειας, καθώς η νέα χρηματοδότηση συνεπάγεται την υπογραφή νέου Μνημονίου και βέβαια νέα μέτρα.
Μεταφέροντας, προφανώς αυτό που συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών εν όψει της πλέον κρίσιμης αξιολόγησης από τη Τρόικα, όπου θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό «κενό» αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, η Ελληνίδα Επίτροπος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες για την επιβολή νέων όρων, αν όχι μέτρων, από τους δανειστές, ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και πέρα από το αρχικό Πρόγραμμα, το οποίο εξαντλείται στα μέσα του 2014, με μόνη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 από το ΔΝΤ, χωρίς όμως αυτό να καλύπτει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί, όσο και να προσπαθήσει, βλέποντας τα παραδείγματα άλλων χωρών να αναλογιστεί τι σημαίνει η παράταση της χρηματοδότησης για τη χώρα…Πόσα μέτρα θα αντέξει ακόμη αυτός ο λαός…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.