Τις πληγές που κρύβει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί θα καταρρεύσει, κατά το Γ. Στουρνάρα, πρόκειται να ξεσκεπάσουν οι έλεγχοι της Blackrock και τα stresstests των τραπεζών.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bankingnews.gr, κορυφαία τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ στα 8,5 δισεκ. ευρώ μαζί με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ ίσως να μην φθάσουν για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ζημίες!

 

Και αυτό γιατί το τραπεζικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με 6 πληγές που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απειλούν να το τινάξουν στον αέρα. 

Μία από τις πηγές ανησυχίας είναι τα νέα stress tests και η έκθεση της Blackrock για το τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 5 με 7 δισεκ. ευρώ σε ένα capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ. Σε συνδυασμό με αυτό τα εξίσου σοβαρά υπερ-διογκώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.


Την ίδια στιγμή, από τις 4 συστημικές τράπεζες μόνο η Εθνική και η Eurobank συνεχίζουν να εμφανίζουν ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 9,2% και 8,2% αντίστοιχα – ορισμένοι αξιολογούν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι χαμηλότεροι – θα πρέπει να βρουν το επόμενο διάστημα μεταξύ 5 με 5,5 δισ. ευρώ. 


Το ποσό δεν είναι υπερβολικό και δικαιολογείται όχι μόνο στην λογική των επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά στο core tier 1 αλλά και σε μια άλλη ασύμμετρη παράμετρο που η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει προεξοφλήσει και δεν έχει αποτιμήσει. 
Όταν το ΤΧΣ επένδυσε 15,6 δισεκ. ευρώ στην Εθνική και Eurobank κάλυψε και τις μαύρες τρύπες τους που ήταν περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.


Αυτά τα 5,5 δισεκ. ευρώ τα κάλυψε το ΤΧΣ και όλοι – προφανώς λανθασμένα – θεωρούν ότι δεν θα ζητηθούν ποτέ δεν θα απαιτηθούν ποτέ από το ΤΧΣ. 
Εκεί όμως εντοπίζεται το πρώτο λάθος, καθώς το ΤΧΣ στοχεύει ώστε οι εν λόγω τράπεζες να παράγουν μέσα από εσωτερικούς μηχανισμούς συνολικά 5,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψουν εσωτερικά τις μαύρες τρύπες που κάλυψε το ΤΧΣ. 
Το θέμα αυτό είναι τεράστιο, κεφαλαιώδες και η αγορά λανθασμένα δεν έχει αποτιμήσει 

Ανάμεσα στις άλλες πληγές του συστήματος, λογίζονται και τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια όπου φαίνεται πως έχουν κρύψει τα προβλήματα τους οι ελληνικές τράπεζες. 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρκάρει προβληματικά δάνεια της Ελλάδος στα Βαλκάνια για να αποφύγουν τον έλεγχο της Blackrock».


Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το κλίμα έρχονται να πυροδοτήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Το πρόβλημα που θα προκαλέσουν οι πλειστηριασμοί έχει ως εξής:  Λόγω της μεγάλης προσφοράς ακινήτων οι τιμές τους θα πέσουν καθώς η ζήτηση  είναι τραγικά χαμηλή.  Αν πέσουν οι τιμές θα συμπαρασύρουν τις τιμές των ακινήτων συνολικά και τότε θα χάσουν σε αξία τα collaterals των τραπεζών που έχουν δοθεί για να χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια. 


Σε ένα τέτοιο σενάριο πέραν της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που θα κατέρρεε οι τράπεζες θα υποχρεούνταν να γράψουν τις ζημίες από την πτώση των τιμών των collaterals των υποθηκών που έχουν δηλαδή ακίνητα, διαμερίσματα κ.α. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε νέα σοβαρή πρόσθετη κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες. 


Τέλος, ως ο πιο επικίνδυνος ο πιο ύπουλος εχθρός των τραπεζών αναδεικνύεται η «αθώα» αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων. Από τις αξιολογήσεις της Blackrock θα αναδειχθεί το πρόβλημα αυτό γιατί σε ορισμένα δάνεια οι μεθοδολογίες που είχαν ακολουθηθεί δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 
Τα εξυπηρετούμενα – αναχρηματοδοτούμενα δάνεια κρύβουν τεράστιο ρίσκο γιατί μπορεί να αποδειχτεί ότι ορισμένα από αυτά απλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, απλά κακώς λογίζονταν ως υγιή και εξυπηρετούμενα. 
Το πρόβλημα αυτό ανησυχεί τους έλληνες τραπεζίτες πολύ σοβαρά. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν ενεργοποιούνταν ταυτόχρονα και οι 6 θανάσιμες πληγές στο τραπεζικό σύστημα το βέβαιο είναι ότι το capital buffer των 8,5 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ δεν θα έφθανε και ταυτόχρονα ούτε τα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου θα έφθαναν. Δηλαδή συνολικά 13 με 14 δισεκ. ευρώ δεν θα ήταν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις 6 θανάσιμες πληγές του τραπεζικού συστήματος. 
Χρειάζεται τεράστια προσοχή από την Κυβέρνηση, την Τρόικα, το ΤΧΣ και την ΤτΕ ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο δηλαδή και οι 6 θανάσιμες πληγές να εκδηλωθούν ταυτόχρονα ως καταστροφικό φαινόμενο. 

Danioliptes.gr