Θα αναμορφώσουν τον “Τειρεσία” χωρίς να έχουν ιδέα τι διέπει

 

Λάβρος κατά των κυβερνητικών χειρισμών που αφορούν την αναθεώρηση του «Τειρεσία» εμφανίστηκε στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος.

Μίλησε για «αηδιαστική» προσπάθεια της κυβέρνησης να αναμορφώσει το πλαίσιο που διέπει τον «Τειρεσία» καθώς, όπως υποστήριξε, κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν γνωρίζει τους νόμους που αφορούν στον «Τειρεσία».

 

«Σκοπίμως αποκρύπτονται τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τα όπλα τους εναντίον του Τειρεσία» τόνισε χαρακτηριστικά κι αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν πολίτες κι επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα κατά του Τειρεσία.

 

«Οι πολίτες μπορούν να προσφεύγουν κατά του Τειρεσία όταν διαπιστώνουν οτι θίγονται τα προσωπικά τους δεδομένα, χωρίς και δική τους συγκατάθεση», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται οτι ο «Τειρεσίας» ξεκίνησε το 1997 ως μη κερδοσκοπική εταιρεία για να μπορεί να δίνει πληροφορίες στις τράπεζες προκειμένου να αποφεύγεται η δανειοδότηση σε αφερέγγυους και κακοπληρωτές. Σήμερα κατέληξε ως μία λίστα «ντροπής» η οποία περιλαμβάνει στα μητρώα του εκατομμύρια Έλληνες πολίτες , έχοντας πληροφορίες για όλες τις οικονομικές συναλλαγές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διατηρεί αρχείο απωλειών και κλοπών σε ταυτότητες και διαβατήρια!


Οι εκάστοτε κυβερνήσεις σκοπίμως αποσιωπούν και αδιαφορούν στο γεγονός  οτι ο Τειρεσία έχει εξελιχθεί σε μια πανελλαδική εταιρεία που φακελώνει όλους τους Έλληνες  και μπορεί να επηρεάζει τις ζωές, τα δάνεια και τις συναλλαγές τους.

Άλλωστε, η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων υποχρεώνει τον Τειρεσία (πράγμα που εσκεμμένως αποκρύπτεται ) να μην κοινοποιεί σε τρίτους και να μην αναγράφει τα οικονομικά προσωπικά δεδομένα για άτομα τα οποία με γραπτή τους δήλωση δεν το επιθυμούν…

Ο κάθε πολίτης μπορεί να προστατέψει εύκολα τον εαυτό του από τον «Τειρεσία» και μάλιστα να διεκδικήσει και αποζημίωση για την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, τόνισε ο κ Θανόπουλος.

 

Σχέδιο αποσυμφόρησης του  «Τειρεσία» επεξεργάζεται η κυβέρνηση

 

Την «καυτή» πατάτα του Τειρεσία που όσοι Υπουργοί την έπιασαν κατά το παρελθόν την άφησαν πάλι στη θέση της ετοιμάζεται να αγγίξει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται η ομαδική έξοδος χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων από τον «Τειρεσία».

Η πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του «Τειρεσία» από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στη χρηματοδότηση.
Σχεδιάζεται, μάλιστα, να ενταχθεί στο πακέτο εξαγγελιών που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν ήδη λάβει σχετικές εισηγήσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, αλλά και από τους φορείς της αγοράς.
Το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο του «Τειρεσία» αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων για πολύ χαμηλά ποσά, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε καθ’ όλα «υγιείς» δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον θα βγουν από τη μαύρη λίστα.

«Όλοι όσοι συναλλάσσονται θα πρέπει να καταγράφονται σε κάποια λίστα, όμως, όταν αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα πρέπει να διαγράφονται αμέσως από αυτή τη λίστα, αντίθετα, με ότι ισχύει σήμερα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να προωθήσει την νομοθετική του αυτή πρωτοβουλία ως δείγμα καλών προθέσεων για την αγορά!

Να σημειωθεί οτι σήμερα εντός της λίστας του «Τειρεσία» υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότερες από 1,5 εκατ. περιπτώσεις συναλλαγών (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, αθέτηση δόσεων δανείων και καρτών).

Το φακέλωμα στον Τειρεσία, που είναι μία ιδιωτική εταιρία (θυγατρική της ένωσης ελληνικών τραπεζών), πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει να  «ρουφιανεύει» εν αγνοία τους τους Έλληνες πολίτες σε τράπεζες, φορείς, αφεντικά και ιδιώτες.

 

Danioliptes.gr