Στουρνάρας: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων»

Βάζοντας ένα βίαιο φρένο στη φήμη, που πιθανότατα οι ίδιοι κυκλοφόρησαν για ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Γ. Στουρνάρας είπε την εξής ιστορική ατάκα: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο.

Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κλείνοντας συζητήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Ιστορική γιατί σε μία χρονική στιγμή που οι Έλληνες έχουν υποστεί μία φορολογική αφαίμαξη άνευ προηγουμένου ο τσάρος της οικονομίας κρίνει οτι δεν έχει έρθει η ώρα για μειώσεις φόρων!

 

Πότε θα έχει έρθει η ώρα δηλαδή; Όταν θα γίνει πραγματικότητα το όνειρο του κ. Βαρβιτσιώτη δηλαδή: “Οι κάτοχοι ακινήτων να πληρώνουν ένα φόρο που να μην έχει σχέση με το εισόδημα, αλλά με την αξία του ακινήτου. Αν δεν έχει να πληρώσει, να πουλήσει”.

 

Μόνο που κανείς δεν ταρακουνάει το αξιότιμο κύριο Υπουργό Οικονομικών λέγοντας οτι παρά την άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων έχασαν τον στόχο για τα έσοδα στο 7μηνο!

 

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν απόκλιση 4% το πρώτο επτάμηνο του έτους, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Και να φανταστεί κανείς, ότι οι στόχοι του πρώτου εξαμήνου ήταν και μειωμένοι και μικρότεροι από τα προηγούμενα έτη, καθώς έχουν μεταθέσει όλα τα φορολογικά βάρη για το δεύτερο μισό του 2013.

Σε επίπεδο επταμήνου 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 14,80 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 15,42 δισ. ευρώ ήτοι σημειώθηκε απόκλιση 4% σε σχέση με το στόχο. Με βάση τα οριστικά στοιχεία για το μήνα Ιούλιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 2,91 δισ. Ευρώ, ήτοι σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 1,1%.

Που οφείλεται αυτή η αύξηση τον Ιούλιο; Όχι σε μια μόνιμη και σταθερή – λογική φορολογία, αλλά στα χαράτσια που έχουν βάλει στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ). Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση τριών φόρων (φορολογία εισοδήματος, ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012).

Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικά θα πρέπει να τα εκτυπώσουν οι ίδιοι και να πάνε να τα πληρώσουν σήμερα, αλλιώς θα έχουν προσαύξηση.

 

Αυτοί οι τρεις φόροι θα φέρουν έσοδα 700 εκατ ευρώ, αν τελικά εισπραχθούν στο σύνολό τους. Στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τη Δευτέρα για να κρίνουν αν η πορεία των εσόδων πάει καλά, με άλλα λόγια αν ο κόσμος έχει ακόμα λεφτά και πληρώνει τους φόρους του!

 

Οι πολίτες έχουν πτωχεύσει και εκείνοι εξακολουθούν να πιστεύουν οτι σώζουν τη χώρα. Ε, δεν αφήνεις τον τρελό στην τρέλα του!

 

Danioliptes.gr