Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα ο Σκορδάς θυμάται το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά…

Ο κύριος «πλειστηριασμοί» και «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» θυμήθηκε, τρεις μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του Νόμου 4161/2013,  την διαδικασία της ειδικής διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Νέα «μερεμέτια» στο νόμο ετοιμάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζοντας οτι θα αποτελέσει το φράγμα στη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων που θα τους χτυπήσει εντός ολίγου!

 

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στηΒουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς γνωστοποίησε ότι  το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  μελετάτο θέμααπό κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη διευθέτηση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν τα αρμόδια Ειρηνοδικεία.

 

Μετά από τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο κ Σκορδάς επανήλθε δριμύτερος προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα της συμφόρησης των Ειρηνοδικείων εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Να σημειωθεί οτι μετά την τροποποίηση του νόμου 3869/2010, καταργήθηκε η διαδικασία της προδικασίας, η οποία βοηθούσε στην επίλυση των διαφορών πριν από την προσφυγή στο φυσικό δικαστή, και αντικαταστάθηκε από την διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Με τον νέο νόμο 4161/2013, εισήχθη κι ο θεσμός του διαμεσολαβητή, που όμως δεν προβλέφθηκε ως υποχρεωτική διαδικασία.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ένας τεράστιος εμπαιγμός σε βάρος των δικηγόρων που δαπάνησαν μεγάλα ποσά για να καταρτιστούν και να μπορέσουν να επανδρώσουν το θεσμό αυτό.

 

Όπως αναφέρει το έγγραφο του κ. Σκορδά «εφόσον αποφασισθεί η εισαγωγή της ειδικής διαμεσολάβησης ως στάδιο της προδικασίας του Ν. 3869/2010, τουπουργείο Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον οφειλέτη, ιδίως ως προς το ζήτημα της αμοιβής του διαμεσολαβητή και της υποχρεωτικότητας της παράστασηςδικηγόρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου» αναφέρει ο κ.Σκορδάς.

 

Ταυτόχρονα, ουφυπουργός Ανάπτυξηςτονίζει ότι «το υπουργείο θεωρεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ως διαμεσολαβητές να χρησιμοποιηθούν και επαγγελματίες άλλων επιστημονικών κλάδων».

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει, λοιπόν, άλλη μία πισώπλατη μαχαιριά στο δικηγορικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας του νέου Κώδικα που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια.

 

Πάντως, με αυτό το έγγραφο ο κ Σκορδάς αποφάσισε να απαντήσει στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ηλία Βλαχογιάννη και Ιορδάνη Τζαμτζή σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται με δεδομένο ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν καταφύγει στα Ειρηνοδικεία της χώρας για την αναδιάρθρωση των οφειλών τους, ανέρχεται στις 45.000 και ενώ το ύψος των οφειλών προς τις τράπεζες φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται σήμερα παίρνουν δικάσιμο για το 2017-2020.

Οι βουλευτές επικαλούνται, επίσης, τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες προτιμούν την κατάληξη των υποθέσεων στα δικαστήρια και όχι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με συνέπεια από τις 45.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, τον περασμένο Ιούνιο να έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό μόλις 5 υποθέσεις.

​Να σημειωθεί οτι, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, μέχρι σήμερα έχουν διαπιστευθεί συνολικά 105 διαμεσολαβητές, εκ των οποίων 99 για εγχώριες διαφορές και έξι για διασυνοριακές. Όπως όμως τονίζει, οαριθμόςαυτός πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων διαμεσολαβητών που διενεργούνται από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Στις εξετάσεις συμμετέχουν 282 απόφοιτοι των υφιστάμενων τριών Κέντρων Εκπαίδευσης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

 

Έργα κι ημέρες ενός Υπουργείου Ανάπτυξης σε μία χώρα με 5 συναπτά έτη ύφεσης!

 

 

Danioliptes.gr