Για την βελτίωση των όρων χρήσης του βιβλιαρίου επιταγών για όσους έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές που έχουν αναγγελθεί στον Τειρεσία κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το capital.gr, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διευκόλυνση του εμπορίου και κατ΄ επέκταση στην τόνωση της οικονομίας γενικότερα.
Σκοπός είναι να διευρυνθεί η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.
Βέβαια, αποσιωπείται, για ευνόητους λόγους, η τακτική των τραπεζών να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των επιχειρηματιών για ανανέωση του μπλοκ επιταγών και να τους εκβιάζουν προκειμένου να τους εκδώσουν το μπλόκ. (σσ Συνεχίζουν οι τράπεζες να εκβιάζουν τους εναπομείναντες ελεύθερους επαγγελματίες).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται την αντικατάσταση του «Τειρεσία» από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και η ομαδική έξοδος χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων από τον «Τειρεσία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε οτι η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος τροποποίησε με απόφασή της (ΕΠΑΘ 89/1/02.09.2013) τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Με το προηγούμενο καθεστώς (ΕΤΠΘ 234/23/2006) οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους €1.000 (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες. Βάσει της νέας απόφασης, η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των €5.000, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.
Ασπιρίνες για τον καρκίνο που προκαλεί στην ελληνική αγορά η έλλειψη ρευστότητας
Να πείσει την κοινωνία οτι εργάζεται για την ενίσχυση της ρευστότητας προσπαθεί ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος βλέπει τις προσπάθειες του να πέφτουν στο κενό.
Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει η νέα «εφεύρεση» για τη δήθεν δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης, πλέον, θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σʼ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνες. Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.
Μάλιστα, για να ενισχύσει την δήθεν πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι δίνει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να προωθήσει την νομοθετική του αυτή πρωτοβουλία ως δείγμα καλών προθέσεων για την αγορά!
Να σημειωθεί οτι σήμερα εντός της λίστας του «Τειρεσία» υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότερες από 1,5 εκατ. περιπτώσεις συναλλαγών (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, αθέτηση δόσεων δανείων και καρτών).
Το φακέλωμα στον Τειρεσία, που είναι μία ιδιωτική εταιρία (θυγατρική της ένωσης ελληνικών τραπεζών), πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει να «ρουφιανεύει» εν αγνοία τους τους Έλληνες πολίτες σε τράπεζες, φορείς, αφεντικά και ιδιώτες.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.