Απάτη τραπεζών ενώπιον Δικαστηρίων ή υπόθαλψη τραπεζικής παρανομίας από τη Δικαιοσύνη ή και τα δύο;

Το ερώτημα αυτό θέτει, μεταξύ άλλων, ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς σχετικά με την «κάλυψη» που φαίνεται να προσφέρει στις τράπεζες με στόχο την ικανοποίηση παράνομου Γενικού Όρου Συναλλαγών των Τραπεζών με παράνομες και άκυρες Διαταγές Πληρωμής.

Ο κ. Σακκάς μίλησε στην πρωϊνή εκπομπή του radio1d.gr, για τη πλέον διαδομένη πρακτική των τραπεζών, που, μεταξύ των άλλων γενικών όρων συναλλαγών στην κατάρτιση δανείων με τους πελάτες τους -καταναλωτές εδώ και χρόνια έχουν συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και τον γενικό όρο ότι οι τόκοι υπολογίζονται με βάση έτος 360 ημερών.

 

Επανέλαβε οτι αυτός ο όρος εκρίθη παράνομος και καταχρηστικός από το 4-3-2005 σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου (Δ Πολιτικό Τμήμα) καθώς ήρχετο σε αντίθεση με το παράγωγο ευρωπαϊκό-κοινοτικό δίκαιο (οδηγία) που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με κοινή υπουργική απόφαση (Ζ1-178/13.2.2001, ΦΕΚ Β 255./8-3-2001) και επιβάρυνε το επιτόκιο κάθε ημέρας παρανόμως στον δανειολήπτη επιπλέον με 1,3889% τόκο (βλ την απόφαση), ενώ ο νόμιμος τρόπος υπολογισμού του τόκου ήταν με βάση έτος 365 ημερών.

 

 

Όμως η αμετάκλητη απόφαση επειδή προέρχεται μετά από συλλογική αγωγή με τη διαδικασία του Ν 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτών, έχει δημιουργήσει δεδικασμένο έναντι πάντων και οι Ελληνικές Τράπεζες όφειλαν να συμμορφωθούν και να αποδώσουν – επιστρέψουν τους παράνομους τοκογλυφικούς τόκους που κεφαλαιοποίησαν μαζί με τους τόκους που επέβαλαν επ΄αυτών.

 

«Αυτή η παρανομία των τραπεζών, που έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά συναλλακτικά, ήθη  είναι γνωστή στους Δικαστές από το 2001 τουλάχιστον. Βέβαια, οι κυβερνώντες δεν δρομολόγησαν παρέμβαση κατά των τραπεζών για το ζήτημα αυτό, καθώς οι τράπεζες λειτουργούν ως σπόνσορες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Σακκάς.

Υπενθύμισε οτι τον Απρίλιο του 2010, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε την  με αριθμ 1210/2010 απόφασή του με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης 15 τραπεζών κατά της Ζ1-798/25-6-2008 –ΦΕΚ Β 1353/11-7-2008 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία μεταξύ άλλων παρανόμων –καταχρηστικών ΓΟΣ, απαγόρευε στις τράπεζες να αναγράφουν στις δανειακές συμβάσεις και τον παραπάνω παράνομο και τοκογλυφικό όρο συναλλαγών.

 

Ως εκ τούτου πλέον η παραπάνω υπουργική απόφαση αποτελούσε κανόνα αναγκαστικού δικαίου και αυτό το γνώριζαν τραπεζίτες και δικαστές, οι οποίοι σε δικαστικές υποθέσεις όφειλαν να εφαρμόζουν αυτεπάγγελτα την παραπάνω αναγκαστική απαγόρευση.

 

«Με τον πονηρό αυτό τρόπο οι τράπεζες έπαιρναν και παίρνουν τα χρήματα των δανειοληπτών. Μέσα στα ποσά αυτά υπήρχαν παράνομοι και καταχρηστικοί όροι, γεγονός που το απέκρυπτα αθεμίτως οι τράπεζες. Απέκρυπταν, δηλαδή, οτι αυτός ήταν παράνομος όρος κι ας ήταν υποχρεωμένες από τα χρηστά συναλλακτικά ήθη», υπογράμμισε ο κ Σακκάς.

Εξήγησε αναλυτικά την κατάφορη απάτη των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών καθώς, παριστάνοντας στους Δικαστές εγγράφως εν γνώσει τους ψευδώς, μετά τις ως άνω αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ότι το αναγραφόμενο χρηματικό ποσόν στην αίτησή τους είναι το νόμιμο και αληθές και ζητούσαν και ήδη ζητούν από τους Δικαστές να εκδοθούν Διαταγές Πληρωμής για τα συνολικά ποσά στις αιτήσεις τους που μέρος αυτών ήταν παράνομο και συνεπώς ήταν και είναι ελαττωματική η απαίτηση της τράπεζας ως μη βέβαιη και εκκαθαρισμένη.

 

Αν και ο δικαστής μπορούσε να απορρίψει την Αίτηση της τράπεζας για έκδοση Διαταγής Πληρωμής με τον σύντομο λόγο, ότι από την θεώρηση του περιεχόμενου της αίτησης και της προσκομισθείσας σύμβασης δανείου, προκύπτει ότι στο συνολικό αιτούμενο ποσόν περιέχεται παράνομο ποσόν τόκου από τον ΓΟΣ (τον ανωτέρω υπολογισμού τόκου με βάση έτος 360 ημερών αντί 365 ημερών), που βάσει της πάγιας νομολογίας ΑΠ 430/2004 και ΟλΣτΕ 1210/2010 κλπ εκρίθη παράνομος και το Δικαστήριο δεν νοείται να συμπεριλάβει σε εκτελεστό τίτλο παράνομα ποσά.

 

Αντί όμως αυτών των νομίμων ενεργειών οι Δικαστές τρέχουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των τραπεζών ολικώς βάζοντας στο τρέξιμο και σε μπελάδες τους πολίτες-δανειολήπτες να κινδυνεύει η περιουσία τους, το σπίτι τους να κατασχεθεί και με παράνομες απαιτήσεις των τραπεζών εάν δεν προλάβουν να αντιδράσουν νομικά εντός 3 ημερών, με ανακοπή, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της τράπεζας, για να αποφύγουν την παγίδα του άρθρου 926 ΚΠολΔ, της αναγκαστικής εκτέλεσης την 4η ημέρα από την επίδοση της Διαταγής Πληρωμής του Δικαστή (Εκτελεστού Τίτλου).

 

Τόνιζε οτι αυτή η διαταγή πληρωμής είναι προϊόν απάτης ενώπιον του δικαστηρίου διότι περιλαμβάνει αυτό το παράνομο ποσό από τον τόκο.

Οι Δικαστές μπορούσαν να βάλουν έγκαιρα φρένο στις παράνομες απαιτήσεις των τραπεζιτών. Και όμως δεν το κάνουν αφήνοντας εκτεθειμένους τους πολίτες.

 

«Τώρα, όμως, οι δανειολήπτες θα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση. Να ξυπνήσει ο κόσμος. Τα θύματα – δανειολήπτες μπορούν να καταθέσουν αγωγές παράνομου πλουτισμού και με αγωγές προσβολής της προσωπικότητας, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το πάγωμα των κατασχέσεων», πρόσθεσε.

 

Να σημειωθεί ότι:

α) το θέμα των δανειοληπτών, ως πληθυσμιακή οντότητα, εν όψει απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών (κατ΄άρθρα 388 και 288 του Αστικού Κώδικα) έχει αναδειχθεί σε μείζον κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα εν όψει της κρίσης και οι κερδοσκόποι περιμένουν,

β) οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα δεν έχουν δώσει γρήγορη συντονισμένη λύση στις παράνομες απαιτήσεις τόκων των τραπεζών που τις ενσωματώνουν μέσα σε νόμιμες δανειακές απαιτήσεις τους.

γ) Ουδέποτε έχει προσδιορισθεί πόσο παράνομο τόκο έχουν εισπράξει οι τράπεζες με τον παραπάνω ΓΟΣ εν όψει των δανείων που έδωσαν από το 2001 τουλάχιστον, που με διαφημίσεις ωθούσαν τους πολίτες σε λήψη δανείων.

Οι τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει τα παράνομα ποσά ως αδικαιολόγητο πλουτισμό τους τουλάχιστον (κατ΄άρθρα 904 ΑΚ-249 ΑΚ).

 

Τι θέση θα πάρουν οι δανειολήπτες ως πληθυσμιακή οντότητα εν μέσω κρίσης για να αντιμετωπίσουν Διαταγές Πληρωμής εναντίον τους και υπέρ συστημικών τραπεζών που αφού πήραν από τους φορολογούμενους 50 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίησή τους, τώρα επιπλέον με αποφάσεις δικαστών νομιμοποιούν παράνομους τόκους με τον παραπάνω ΓΟΣ και κινδυνεύει με κατάσχεση το σπίτι τους, διερωτήθηκε ο κ  Σακκάς και  επεσήμανε οτι παρά το γεγονός οτι το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις το 2010, εντούτοις, η Ελληνική Βουλή δεν πέρασε με νόμο την παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών ώστε να τιμωρηθούν.

 

Ο πρώην εισαγγελέας έκανε λόγο για αλυσίδα αμαρτημάτων από την αλαζονεία των τραπεζών, τις οποίες στηρίζουν οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί. Κατέληξε καλώντας τους πολίτες να αντιδράσουν.

 

 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Ι. Σακκά εδώ

 

Danioliptes.gr