Ο Χατζηδάκης τα «βάζει» με το σκιάχτρο της γραφειοκρατίας

 

Να κατεβάσει το σκιάχτρο της γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, επιχειρεί ο Κ. Χατζηδάκης. Η γραφειοκρατία αναγνωρίζεται (και) από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια της προβληματικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.Αποτέλεσμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 13% του ΑΕΠ (έναντι 32% στην Ε.Ε.).

Εάν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις θα απαλλάξει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 47 νόμους, 11 Προεδρικά Διατάγματα, 19 υπουργικές αποφάσεις, 14 Πολεοδομικά και Βασιλικά Διατάγματα και 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος. Θα τακτοποιήσει δε απίθανες ασάφειες και αντιφάσεις που αποτυπώνονται, από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, σε έκθεση 780 σελίδων!

 

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή επιχειρηματικότητα, όποιος φιλοδοξεί να συστήσει επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να περάσει από τουλάχιστον 15 διαδικασίες, να ξοδέψει κατά μέσο όρο 38 ημέρες από τη ζωή του και να υποβληθεί σε έξοδα (για χαρτόσημα, παράβολα, φόρους κτλ.) που είναι πέντε φορές υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

 

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όποιος φιλοδοξεί να συστήσει επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να περάσει από τουλάχιστον 15 διαδικασίες, να ξοδέψει κατά μέσο όρο 38 ημέρες από τη ζωή του και να υποβληθεί σε έξοδα (για χαρτόσημα, παράβολα, φόρους κτλ.) που είναι πέντε φορές υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.


Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για το αίσχος της πολυδαίδαλης (σκοπιμότατης βεβαίως) γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων όπου χρειάζεσαι 400 ημέρες για να αποκτήσεις τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες και άλλες 400 για τις μηχανολογικές. 

Όπως αναφέρει το capital.gr, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι χειρότερα ακόμη κι από την Ζιμπάμπουε η οποία μάλιστα, υπολείπεται κατά πολύ της  γειτονικής Βουλγαρίας όπου χτίζεις (με υπεύθυνη δήλωση) την μονάδα που επιθυμείς, αφού ενημερωθείς για τους όρους που επιβάλλει η νομοθεσία, και παίρνεις την άδειά σου σε ένα δίμηνο από την λειτουργία της με απλή επίσκεψη ενός αρμοδίου υπαλλήλου.

Αντίθετα στο Ελλάδιστάν  δεν μπορείς να βάλεις ούτε τούβλο ή να στήσεις ακόμη και μηχάνημα εξαερισμού ή ράφια σε αποθήκες αν δεν πάρεις πρώτα τις πολεοδομικές άδειες, μετά τις περιβαλλοντικές άδειες (κατόπιν μελετών επί μελετών) και τέλος τις μηχανολογικές άδειες. 

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια ώστε να καταφέρει κανείς να λάβει τις απαραίτητες άδειες προκειμένου να στήσει την επιχείρηση του, αν δεν έχει χάσει τα λεφτά του, αν δεν έχει χάσει το κουράγιο του και αν δεν έχει χάσει το οικόπεδο του.

Και μετά από όλα αυτά, όμως, κανείς δεν σου εγγυάται αν οι άδειες που σου δίνει το κράτος σε καλύπτουν σε περίπτωση που δεν σε θέλουν κάποιες ομάδες που παριστάνουν τους κατοίκους της περιοχής (συνήθως οικοπεδοφάγοι ή πληρωμένοι από ανταγωνιστές) οι οποίοι και ξεσηκώνουν βουλευτές και Δημάρχους και ζητούν να τα κλείσεις και να φύγεις. 

Αν, όμως κάποιος επιμένει να επενδύσει στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ιστορικά γιγαντιαία εμπόδια-δοκιμασίες που συνέθλιψαν παρόμοιες πρωτοβουλίες. 
Πρώτον να εφαρμοστεί το πλέγμα της νομοθεσίας που θα καταρτίσει και θα ψηφίσει (αν τον αφήσουν) στην Βουλή. Και δεύτερον, εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία, να φροντίσει να μην μεταφερθεί το κύκλωμα της διαφθοράς, της κομπίνας και της μίζας στους εκ των υστέρων ελέγχους των εγκαταστάσεων αντί για τους εκ των προτέρων ελέγχους που ισχύουν σήμερα…

Γραφειοκρατικές δομές και διαδικασίες που θα τις ζήλευε και ο ίδιος… ο Δαίδαλος αποτελούν εν έτει 2010 το σήμα κατατεθέν του ελληνικού δημοσίου, που παραμένει η σημαντικότερη τροχοπέδη για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Danioliptes.gr