Από το «Ήτανε λάθος μου» στο «Λεφτά υπάρχουν» και στο «Δεν θα τους περάσει…». Οι εξομολογήσεις τριών πρωθυπουργών από τη ΔΕΘ

 

Ποτέ δεν παίρνει ο κόσμος απαντήσεις από τους πρωθυπουργούς. Ακόμη κι όταν τίθενται οι ερωτήσεις… Πόσο μάλλον όταν οι συνεντεύξεις τύπου αποφεύγονται, όπως φέτος.

Σαν  όνειρο ήταν η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Κράτησε λίγο, ακούστηκαν όμορφα πράγματα, μετά από λίγη ώρα είχαν εξαφανιστεί. Αυτό συμβαίνει με όσα βαρύγδουπα έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι πρωθυπουργοί από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εξαφανίζονται σαν όνειρο. Για αυτό, ίσως ήταν πιο συνετό από το Σαμαρά να αποφύγει τις τυμπανοκρουσίες και τις πολλές ερωτήσεις.

 

Τρία όνειρα στη σειρά έζησε ο ελληνικός λαός από ισάριθμους πρωθυπουργούς. Μόνο που όταν οι πρωθυπουργοί αποσύρονται από τη ΔΕΘ, παραδίδουν τον κόσμο στον εφιάλτη της πραγματικότητας που οι ίδιοι αγνοούν.

 

Η Θεσσαλονίκη προσέφερε ανέκαθεν πεδίον δόξης λαμπρό για μεγαλόστομες δηλώσεις και αξέχαστες ατάκες…

Γιατί ποιος θα ξεχάσει την ιστορική φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου υπεραμύνθηκε της διασκέδασης των κυβερνητικών στελεχών στα…“πολιτιστικά κέντρα”, όπως χαρακτήρισε τα μπουζουξίδικα, που την περίοδο της ΔΕΘ κατακλύζονταν από υπουργούς, βουλευτές και τις κουστωδίες τους. Το φαινόμενο στα χρόνια της ευημερίας και κυρίως επί ΠΑΣΟΚ ξέφυγε του μέτρου, με αποτέλεσμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη να υπάρχουν ανεπισήμως εντολές για σεμνή εμφάνιση που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα. Εν πάση περιπτώσει η ΔΕΘ πέραν της ατμόσφαιρας γλεντιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σχεδόν πάντοτε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι ομιλίες των πρωθυπουργών και οι συνεντεύξεις πότε στο γνωστό κέντρο “Ρέμβη” ή στο ξενοδοχείο “Μακεδονία” και τα τελευταία χρόνια στο “Βελλίδειο” συνεδριακό κέντρο.

 

Μία από τις ατάκες που σίγουρα έμειναν στην ιστορία είναι η δήλωση Ανδρέα Παπανδρέου το  1994 κατά την 59η ΔΕΘ “Εδώ, είμαι, χτυπήστε εμένα”, είχε πει ο Ανδρέας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, απαντώντας σε όσους του ασκούσαν δριμεία κριτική εναντίον του λόγω Δήμητρας Λιάνη, αντί να επιλέξουν να πλήξουν ευθέως τον ίδιο.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένα χρόνο αργότερα, ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. “’Οχι δεν είμαι” απαντά και ο Σημίτης φεύγει από το χώρο της συνέντευξης ενοχλημένος και υποβάλει αμέσως την παραίτησή του.

 

Συνέντευξη σταθμός δόθηκε από το Κώστα Καραμανλή το 2008

Λίγο μετά το σκάνδαλο Βατοπεδίου και μία σειρά άλλων σκανδάλων που αφορούσαν τη ζωή Υπουργών και στενών συνεργατών του, καλείται να «καλύψει» τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη για το δόγμα του πως “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς”.

 

Η στήριξη που παρείχε θεωρήθηκε μεγάλο πολιτικό λάθος που κόστισε στον ίδιο και την κυβέρνησή του το ηθικό πλεονέκτημα.

 

Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος πρωθυπουργός έσπευσε να πάρει επάνω του την ευθύνη και να αυτομαστιγωθεί για να μην το μαστιγώσουν.

Με το αξεπέραστο «Ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι» επιχείρησε να περισώσει την πολιτική του αξιοπρέπεια για τις δηλώσεις του νόμιμο και ηθικού αλλά και για την υπόθεση Βατοπεδίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Καραμανλής ολοκλήρωσε με το κορυφαίο:

 

«Η  ελληνική οικονομία είναι “θωρακισμένη” και δεν θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης…»

 

Την κορυφή της λίστας των «μαργαριταριών της ΔΕΘ» έχει κερδίσει άξια ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το 2010 ξεστόμισε το ιστορικό “Λεφτά υπάρχουν…”.

 

Λίγους  μήνες αργότερα, ο κύριος «Λεφτά υπάρχουν» έβαλε τη χώρα κάτω από το ζυγό του μνημονίου και πήγε να αναζητήσει αλλού τα λεφτά.

 

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να βάλει και το δικό του όνομα στη λίστα των πρωθυπουργών που έγραψαν ιστορία από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εκτός από το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς έσπασε την παράδοση των 47 ετών, που ήθελαν τον πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου και συνέντευξη τύπου την επόμενη ημέρα στους δημοσιογράφους, ο Α. Σαμαράς δεν κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

 

 

Η ιστορία δε θα τον θυμάται τον Α. Σαμαρά ούτε για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για τις υποσχέσεις για ανάκαμψη από το 2014. Το «δε θα τους περάσεις» ήταν μία ατάκα που θα μείνει, ειδικά λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές και λίγες ώρες πριν την «ηγετική» εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στις διαδηλώσει των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Ο Α. Σαμαράς θα μείνει στην ιστορία γιατί επί των ημερών του η χώρα πάγωσε και πνίγηκε στα μικροσωματίδια εξαιτίας της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Θα μείνει στην ιστορία γιατί επί των ημερών του μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού έχασε τα σπίτια του σε πλειστηριασμούς.

 

Τελικά καταλήγουμε, ότι «Δεν ήτανε λάθος μου», ότι «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» και ότι τελικά«Θα τους περάσει…».

 

Danioliptes.gr