Απίστευτο θράσος επιδεικνύει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία ουσιαστικά τίθενται εμπόδια στο δρόμο προς τα διοικητικά δικαστήρια για την επίλυση διαφορών με την Εφορία.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να αμφισβητήσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν έπειτα από έλεγχο της Εφορίας πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά το 50% του φόρου.
Όποιος τολμήσει να καταθέσει αίτηση αμφισβήτησης του προστίμου θα πρέπει να συνυποβάλει και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία
Παράλληλα, το υπουργείο με την εγκύκλιο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του φορολογουμένου να προσφύγει πρώτα στα Διοικητικά Δικαστήρια, αποφασίζοντας ότι η αμφισβήτηση των προστίμων πλέον θα γίνεται αρχικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των φορολογικών αρχών θεωρείται πλέον «απαράδεκτη», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έστω και αν ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμά του να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να φτιάξει φάκελο με τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου, ζητά η κατάθεση της αίτησης αμφισβήτησης να συνοδεύεται με τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι:
* Με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί του αιτούντος και απαραιτήτως υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο αιτών δηλώνει :
α) τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματά του από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και β) την περιουσιακή του κατάσταση στην Ελλάδα και οπουδήποτε στην αλλοδαπή κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.
* Αίτηση αναστολής που δεν συνοδεύεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία απορρίπτεται.
* Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξεως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση πρέπει να εκδίδεται και κοινοποιείται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής.
Ειδικά στην περίπτωση των ενδικοφανών προσφυγών, που υποβάλλονται στην αρμόδια φορολογική αρχή μέχρι τις 28.2.2014, η προθεσμία έκδοσης και κοινοποίησης στον υπόχρεο της απόφασης επεκτείνεται σε 120 ημέρες.
Εάν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν εκδοθεί ή δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση στον υπόχρεο, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Ανερυθρίαστα, η κυβέρνηση μέσω του οικονομικού επιτελείου της, δείχνει τον πανικό της από τις αντιδράσεις των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με ένα ασηκωτο φορολογικό βάρος. Ο μοναδικός τρόπος να βρουν το δίκιο τους οι φορολογούμενοι είναι, φυσικά, ο φυσικός δικαστής και για αυτό το λόγο τείνουν να τους στερήσουν ακόμη και αυτό το δικαίωμα.
Και για να δανειστώ μία ατάκα του Αν. Σαμαρά από το βήμα της φετινής ΔΕΘ: «Δε θα τους περάσει».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.