Η ανακεφαλαιοποίηση πέτυχε, οι εργαζόμενοι απολύονται

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και πριν αποχωρήσουν από την Ελλάδα οι ελεγκτές της Blackrock, οι τράπεζες αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τους υπαλλήλους τους σε μία προσπάθεια να «εξυγιανθούν».

Αφού λοιπόν, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, έλαβαν μέσω της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης συνολικά 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα αρχίζουν να ξεφορτώνουν τα καράβια τους.

 

Πληροφορίες αναφέρουν οτι μετά την επιτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς στο οποίο εντάχθηκαν 2.182 υπάλληλοι, αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες με τον συνολικό αριθμό αποχωρήσεων από τον τραπεζικό κλάδο να φτάνει τις 5.000 έως το τέλος του 2013.

 

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τραπεζών, οι διοικήσεις προχωρούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη. Τα προγράμματα αφορούν, ως επι το πλείστον, εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, ενώ παρέχονται σημαντικά “πακέτα” κινήτρων σε όσους αποχωρούν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική προσδοκά στη μείωση του προσωπικού κατά 2.000 υπαλλήλους. Το σχέδιο της ΕΤΕ προβλέπει την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή αποχώρηση περίπου του 15% του ανθρωπίνου δυναμικού. Η Eurobank περιμένει και αυτή με τη σειρά της την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως η τράπεζα θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο που θα αφορά περίπου 1000 υπαλλήλους. Τέλος, η Alpha Bank δεν σχεδιάζει κάποια σημαντική μείωση του προσωπικού.

 

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε οτι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κάθε Έλληνας πολίτης θα αναλάβει πρόσθετο χρέος 5.000 ευρώ και κάθε τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 20.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί το τραπεζικό σύστημα.

 

Από τη στιγμή που οι τράπεζες στηρίζονται σε δημόσιο χρήμα, το οποίο εξασφαλίζεται με βίαιο μνημονιακό τρόπο από τους φορολογούμενους πολίτες, θα έπρεπε να δημιουργούνται οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την κρατικοποίησή τους.

 

Κάτι που, όμως, δε γίνεται. Το ζήτημα είναι οτι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι αδυνατούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Εφαρμόζουν μία εξαιρετικά περιοριστική πολιτική, που οδηγεί μεταξύ των άλλων σε ρεκόρ επιχειρηματικών «λουκέτων» και ανεργίας.

 

Την κατάσταση περιπλέκει η αδυναμία των εκπροσώπων της τρόικας να κατανοήσουν τις ειδικές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας. Κανείς, όμως, δε θα κλάψει ή θα φωνάζει για τους άνεργους τραπεζουπαλλήλους για αυτό κι οι τραπεζίτες θα πετύχουν για άλλη μια φορά το στόχο τους!

 

Danioliptes.gr