Έρευνα για τις φοροαπαλλαγές που χαρίζουν σε πολυεθνικούς ομίλους, όπως οι Starbucks και Apple, ξεκίνησαν οι εμπειρογνώμονες του ανώτατου αντιμονοπωλιακό όργανο της ΕΕ στην Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.

Προκαταρκτική έρευνα εναντίον της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες για τις φορολογικές συμφωνίες των κυβερνήσεών τους με πολυεθνικές, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο και για επίσημη έρευνα στα παράνομα κίνητρα επενδύσεων.

 

Το ανώτατο αντιμονοπωλιακό όργανο της Ευρώπης ζήτησε από τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών να εξηγήσουν το σύστημα φορολογικών αποφάσεων και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις εγγυήσεις που δόθηκαν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις – όπως η Apple και τα Starbucks – σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

 

Με την κίνηση αυτή ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο στη διεθνή μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής στήριξης, το μοναδικό καθεστώς που απαγορεύει τις σοβαρές στρεβλώσεις που δημιουργούνται στον ανταγωνισμό μέσω φορολογικών κινήτρων σε ευνοούμενους ιδιωτικούς ομίλους.

 

Το αίτημα αυτό, που διατυπώθηκε τουλάχιστον σε τρεις χώρες της ΕΕ, αντιπροσωπεύει το αρχικό βήμα της ανεπίσημης έρευνας και δεν συνεπάγεται ότι η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι υπάρχουν παραβάσεις. Ακόμη και αυτή η προκαταρκτική διαδικασία, όμως, έχει ανησυχήσει τους αξιωματούχους των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο.

 

Εάν η Κομισιόν βρει «προβληματικά» σημεία τότε θα αρχίσει επίσημη έρευνα και θα ξεκινήσει τη διαδικασία που ίσως τελικά αναγκάσει τα κράτη να ανακτήσουν όλα τα χαμένα έσοδα από οποιοδήποτε παράνομο φορολογικό κίνητρο.

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για το κυνήγι της φοροδιαφυγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ακόμη δεν έχει μπει τον κόπο να διερευνήσει περιστατικά «δώρων» όπως το «δώρο» αξίας 500 εκατ ευρώ, που χάρισε η ελληνική κυβέρνηση στη γερμανική εταιρία Hochtief που διαχειριζόταν το  αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Η κυβέρνηση, μάλιστα, πανηγύρισε για την πώληση του μεριδίου της γερμανικής εταιρίας, τη στιγμή που αυτή είναι ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης στην Ελλάδα.

 

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η ΕΕ δεν επεμβαίνει σε τέτοιου είδους περιστατικά όπως άλλωστε, δεν έχει πράξει το ελληνικό Δημόσιο όπως κινείται για όλες τις ελληνικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα.

 

Το ελληνικό Δημόσιο που προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις περιουσιών, γιατί φυλακίζει ανθρώπους που χρωστούν στο Δημόσιο μικρότερα ποσά, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία όχι μόνο δεν εξαναγκάζεται να πληρώσει τα οφειλόμενα, αλλά της επιτρέπεται να βάλει και έσοδα από το ταμείο της από την περιουσία για την οποία χρωστά στο Δημόσιο!

 

Αφού, λοιπόν, το ελληνικό Δημόσιο δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα που ορίζει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, τότε, πώς να περιμένει κανείς από την ΕΕ να διερευνήσει το ζήτημα και να αποδώσει ευθύνες ;

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η υπόθεση της Siemens. Ευθύνες εντοπίστηκαν αλλά δεν αποδοθηκαν ποτέ. Ο Τσουκάτος παραδέχθηκε οτι έλαβε 1 εκατ ευρώ χορηγία από τη Siemens αλλά κανείς δεν τόλμησε να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. Ο νούμερο 1 της Siemensδιέφυγε από τη χώρα σαν αθώα περιστερά, χωρίς κανένας να τον ακουμπήσει. Τα μαύρα ταμεία της Siemens θα μείνουν ατιμώρητα.

 

Κι εν τω μεταξεί, η ΕΕ θα αναζητά παρατυπίες και χορηγίες στα ταμεία της Apple και των Starbucks! ΕΛΕΟΣ!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.