Όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλες ρυθμίσεις!

Δημοσιεύσεις επί δημοσιεύσεων ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι Σειρήνες των τραπεζών και να παγιδεύσουν τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέες ρυθμίσεις του δανείου τους, αποδεχόμενοι την οφειλή τους και την επιμήκυνση αυτής εις το διηνεκές. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, ισχύει το γνωστό: “Φοβάται ο Γιάννης το θεριό, και το θεριό το Γιάννη!” όπου το θεριό είναι οι τράπεζες οι οποίες συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους πολίτες.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η εισαγωγή του σχετικού δημοσιεύματος στοcapital.gr,όπου τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν οτι :”Δεν θα υπάρξουν πολλές ανάλογες ευκαιρίες στο μέλλον για ευνοϊκές ρυθμίσεις”.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δηλώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη θέλοντας να δώσουν το στίγμα των ελέγχων της BlackRock και των αλλαγών που ενδέχεται να επιφέρει η στενή παρακολούθηση των διαδικασιών από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Οι ρυθμίσεις οφειλών κινούνται πλέον σε μία ιδιαίτερα λεπτή γραμμή, αφού η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων αποτελεί το βασικό “στοίχημα” -μαζί με την ενίσχυση των κεφαλαίων- για τις τράπεζες στο επόμενο διάστημα.

Εν μέσω οικονομικής θύελλας από την οποία νοικοκυριά και επιχειρησείς προσπαθούν να επιβιώσουν οι τράπεζες λειτουργούν σαν μην τρέχει τίποτα. Μάλιστα, διατυμπανίζουν οτι συνεχίζουν αυτό που κάνουν εδώ και πολύ καιρό: να ρυθμίζουν τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Μόνο που η αλήθεια στην πραγματική οικονομία είναι εντελώς διαφορετική. Οι τράπεζες γνωρίζουν οτι έχουν να αντιμετωπίσουν την πληγή των προβληματικών δανείων.

Με ποια λογική οι παράγοντες της αγοράς, που επικαλείται το δημοσίευμα,  εκτιμούν ότι η τρέχουσα περίοδος θεωρείται ως η πλέον συμφέρουσα για τη ρύθμιση οφειλών, τόσο από την πλευρά των δανειοληπτών όσο και από την πλευρά των τραπεζών;

Έχουν την ίδια διαπραγματευτική δυνατότητα οι τράπεζες και οι δανειολήπτες; Αν για παράδειγμα, δηλώσει ρητώς οτι λόγω της απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών στη ζωή του, δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα, εκείνη θα του διαγράψει όλους τους άκυρους και καταχρηστικούς όρους συναλλαγών;

Μάλιστα, τονίζουν με νόημα οτι αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τους  δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένα δάνεια να βρουν τις καλύτερες συνθήκες ρύθμισης.

Η αλήθεια, όμως είναι, οτι όπως και οι βασικές απαιτήσεις της Τρόικας, οι τράπεζες και ελέω Blackrock, δεν θέλουν “γκρίζες ζώνες” στον τομέα των διευκολύνσεων, με αποτέλεσμα να στενεύουν ακόμη περισσότερα υα περιθώρια ελιγμών και τα κριτήρια.
 
Πάντως για όποιον δε γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές ρυθμίσεις που, κατά καιρούς, προτείνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες, μπορεί να διαβάσει σχετικά τις παρακάτω δημοσιεύσεις του
danioliptes.gr:

Δίχτυα για να «πιάσουν» δανειολήπτες απλώνουν οι τράπεζες. Διαβάστε το νέο κόλπο 

 

Αυτές είναι οι πραγματικές «ρυθμίσεις» που κάνουν οι τράπεζες στα δάνεια

 

Οδηγός για να μη σας παγιδεύουν οι τράπεζες με δήθεν διακανονισμούς

Danioliptes.gr