«Ο κουμπαράς του τίμιου Έλληνα καταρρέει και το βιοτικό του επίπεδο φτάνει στα όρια της αντοχής και της ευπρέπειάς του». Το τέλος της ύφεσης δεν σηματοδοτεί το τέλος της δυσπραγίας και της φτώχειας.

 

Σημαίνει απλώς ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σταματάει, υπογραμμίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank. «Η ανεργία θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, οι μισθοί και οι συντάξεις πενιχρές, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης έντονο και οι νέοι μας θα προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό.

 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση δεν είναι αμελητέος» τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ. Ο Γκ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι το τέλος της κρίσης θα επέλθει υπό προϋποθέσεις, όπως η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κατά συνέπεια η φορολογική πολιτική θα πρέπει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, αν δεν αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, συνεχιστεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας, θα ενταθούν ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και η πτώση των τιμών των ακινήτων.

 

Τέλος, η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς και η υπόσχεση για αναδιανομή τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπερβαίνει τον στόχο μπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες ως υπόσχεση χαλάρωσης του προγράμματος.

 

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ένα κακό σενάριο εξελίξεων πάντοτε υπάρχει και καραδοκεί, επισημαίνει ο Γκ. Χαρδούβελης και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο κουμπαράς του τίμιου Έλληνα καταρρέει και το βιοτικό του επίπεδο φτάνει στα όρια της αντοχής και της ευπρέπειάς του».

 

efsyn

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.