Οι δημοσκοπήσεις αναγκάζουν το Μαξίμου να επενδύσει επικοινωνιακά στο σενάριο της αντίστασης απέναντι στην τρόικα.
Κριτική από τους καραμανλικούς στις επιλογές Σαμαρά. Αλλαγή τακτικής ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση «αντιστέκεται» στις απαιτήσεις της τρόικας εισηγούνται οι επιτελείς του στον Αντ. Σαμαρά, μετά τις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, έστω και οριακά, της Ν.Δ. και τη Χρυσή Αυγή να καλπάζει, περίπου διπλασιάζοντας τα ποσοστά της.
Παράλληλα, το καραμανλικό στρατόπεδο ασκεί στο παρασκήνιο, εμμέσως πλην σαφώς, δριμεία κριτική στις επιλογές του Μαξίμου, διαβλέποντας για το, όχι πολύ μακρινό, μέλλον την τύχη του ΠΑΣΟΚ και για τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα εκλογικά ποσοστά.
Προχωρώντας δε ένα βήμα περισσότερο, κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος διατείνονται ότι δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που θα ήθελαν η Ν.Δ. «να μετατραπεί σε εξευγενισμένη Χρυσή Αυγή». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να αγνοεί τα γκάλοπ, κατά τη γνωστή ρήση «άλλα λέει η γιαγιά μου, άλλα ακούν τ’ αυτιά μου».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν μόνη λύση, ενόψει ευρωεκλογών του χρόνου, τη δημιουργία του μεγάλου μετώπου της Κεντροαριστεράς, που πιστεύουν ότι θα ανακόψει την άνοδο της Χ.Α., καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Θεωρούν ορθή την κυβερνητική γραμμή και κάποιοι επιχαίρουν με τον καταποντισμό της ΔΗΜΑΡ πιστεύοντας ότι καρπώνονται τη φθορά της. «Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι απολύτως ακριβή».
Αυτό ήταν το σχόλιο προς την «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους πολύ κοντά στον Αντ. Σαμαρά. Παρότι ο ίδιος θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δει τα μηνύματα από την περασμένη εβδομάδα, πριν τα γκάλοπ δουν το φως της δημοσιότητας, εξ ου και στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είπε «όχι σε νέα μέτρα, όχι σε νέο Μνημόνιο», οι επιτελείς του Αντ. Σαμαρά εισηγούνται τη συνέχιση αυτής της τακτικής.
Τονίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στο επικοινωνιακό επίπεδο, να γνωστοποιούνται δηλαδή ευρύτερα και καθημερινά όλες οι αντιρρήσεις που η δικομματική κυβέρνηση φέρνει στην τρόικα. Πεδίον δόξης λαμπρόν δίνεται, λένε, με την έλευση των εκπροσώπων των εταίρων στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε, έχοντας διασφαλίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά και με τη βεβαιότητα της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου, θα μπορεί πλέον να θέσει τα δικά της «όχι».
Βολές κατά Στουρνάρα
Ως παράδειγμα «αντίστασης», αλλά και ως «καρφί» κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντιστεκόταν σθεναρά ένα μήνα τώρα, φοβούμενος τις αντιρρήσεις της τρόικας, αναφέρουν την τροπολογία που πέρασε «διά της βίας» μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου και βάσει της οποίας θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών στους εργαζομένους στα ΕΑΣ. Πάντως, το Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για τις εντεινόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, ποντάροντας κυρίως στις μειωμένες αντοχές των απεργών, αφού «μισθοί δεν θα τους καταβάλλονται και οικονομικά αποθέματα δεν έχουν».
Φοβούνται ωστόσο ότι η κούραση και η αγανάκτηση του κόσμου θα αποτυπωθεί στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, που όμως δεν τις βλέπουν σύντομα και οπωσδήποτε όχι εντός του 2013. Την ίδια εκτίμηση, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έχει και το καραμανλικό στρατόπεδο, με μια όμως σοβαρή επιφύλαξη, λόγω και των εντεινόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση, λένε, δεν θα πέσει ούτε στη Βουλή ούτε λόγω της κοινωνικής έντασης. Θα κινδυνεύσει όμως αν συμβεί ένα γεγονός αντίστοιχο της περίπτωσης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Και οι δύο πλευρές πάντως αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς το «αδιανόητο», παρότι δεν λείπουν οι φωνές στη Ν.Δ. που θα επιζητούσαν το αντίθετο. Εις επίρρωσιν αυτού, οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει σύντομα τον νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές στο Κοινοβούλιο.
Το σκεπτικό είναι ότι αν τελικά η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, δεν συμφέρει να χάσει το μπόνους των 50 εδρών και τότε θα συνεργαστεί και πάλι με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας η ίδια διασφαλίσει περί τις 130 έδρες. Αν βγει δεύτερο κόμμα, θα πάρει περί τις 70 έδρες κι ακόμη κι αν η Χ.Α. πάρει 40 θέσεις στο Κοινοβούλιο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Εκτός κι αν η τελική εκτίμηση είναι ότι κανείς δεν θα βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε πάμε σε δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τότε φαίνεται ότι θα το ξανασκεφτούν…
Της Αλίκης Μάτση από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.