Κουρελόχαρτο έχει καταντήσει το Σύνταγμα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τις έννοιες όπως: ισότητα, ισοπολιτεία και ισονομία. Κενό γράμμα έχει καταντήσει η συνταγματική επιταγή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 σύμφωνα με την οποία: « Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Τη στιγμή που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με χιλιάδες πολίτες στα όρια της φτώχειας, με φορολογούμενους που επειδή χρωστούν στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν με χειροπέδες, με οικογενειάρχες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους, παραδείγματα σαν τα παρακάτω προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Είναι δύο ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτυχίας της συνταγής να βάλει τέλος στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση.
Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.),που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση, χαρίζει στα Ελληνικά Πετρέλαια έκπτωση ύψους 2.25 εκ ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια, τη στιγμή που ξεκινά τη διαδικασία κατάσχεσης σε άνεργο για χρέος μόλις 831 ευρώ.
Με απόφαση της διοίκησης και των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, θεσπίζεται ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης νερού για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 0.55 ευρώ το κυβικό, από 0.9866. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που ανήκει κατά 35,477% στο ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο σε Λάτση και μικρομετόχους, καταναλώνει γύρω στα 5 εκ κυβικά νερού τον χρόνο με πρόβλεψη για του χρόνου τα 7 κυβικά.
Η έκπτωση φτάνει τα 2.25 εκατομμύρια ευρώ! Παρόμοια έκπτωση έχει πετύχει η ΕΛΠΕ και από ΕΥΔΑΘ.
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 10/6 η ΕΥΔΑΠ προσπάθησε μέσω πλειστηριασμού να πάρει το σπίτι αξίας 60.000 ευρώ από συνταξιούχο από το Πέραμα, για οφειλή 733 ευρώ.
Λίγο καιρό πριν, στις 29 Μαΐου είχε ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης για το σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής, ο οποίος όφειλε 831 ευρώ.
Αν αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αντισυνταγματική τότε είναι;
Τα εν λόγω παραδείγματα μπορούν εύκολα να καταρρίψουν και το επιχείρημα ότι αυτές οι «διευκολύνσεις» γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων!
Υπάρχει ακόμη κόσμος που ελπίζει. Υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει τα ψέματα τους και βλέπει μέσα από τις στάχτες την αναγέννηση. Μέχρι, όμως, οι βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες της ανισονομίας, της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων ξεριζωθούν.
Δεν είναι ψιλά γράμματα, δεν είναι «αμπελοφιλοσοφίες» και δεν είναι ανέξοδη κριτική. Είναι η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη που έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με άδικες και παράλογες πρακτικές μίας Ελλάδας σε πτώχευση και των υπηρεσιών της προς πώληση.
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι: ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Eπιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος.
4. Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.
5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
6. Kάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.
7. Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.
** Ερμηνευτική δήλωση: Η διάταξη της παραγράφου 6 δεν αποκλείει να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των ενόπλων δυνάμεων (εναλλακτική θητεία), από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.