«Είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί» έγραφε το πανό που είχαν απλώσει οι εκπαιδευτικοί μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την περασμένη Παρασκευή. Δίπλα τους μια καθηγήτρια Καλλιτεχνικών είχε ζωγραφίσει με ξυλομπογιά σ’ ένα κομμάτι χαρτί την «Κραυγή», τον διάσημο πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ.

 

Πολλοί εκτιμητές του συγκεκριμένου έργου τέχνης υποστηρίζουν πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του τρόμου.

 

Η αγωνιούσα μορφή, όμως, στο πλακάτ που κρατούσε η Ελληνίδα εκπαιδευτικός με φόντο το κτήριο της ελληνικής Βουλής συμβόλιζε τη φωνή απόγνωσης των εκατομμυρίων Ελλήνων που νιώθουν καθημερινά τη θηλιά της απελπισίας να «σφίγγει» γύρω από τον λαιμό τους.

Τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία παρουσιάζουν διπλασιασμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την τετραετία 2009-2012.

Ο αριθμός των ατόμων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους και αυτών που αποπειράθηκαν ανέρχεται από την 1.1.2009 έως τις 23.8.2012 σε 3.124 άτομα πανελλαδικά. Η Ελλάδα κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις αυτοκτονίες, με δείκτη 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από 5 ανά 100.000, με αναλογία 6 προς 1 σε επιτυχημένες απόπειρες σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), το 2011 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 477 αυτοκτονίες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια!
Όσον αφορά τις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, καθημερινά δέχονται δεκάδες κλήσεις ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητική Οργάνωσης «Κλίμακα», που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων στην Ελλάδα), παρουσιάζοντας αύξηση των κρουσμάτων κατά 57,7% εν συγκρίσει με το 2010. Συγκεκριμένα, το 2011 στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν 172 αυτοκτονίες έναντι 109 το 2010.

Γυναίκες

Τη δεύτερη θέση στη μακάβρια λίστα κατέλαβαν από κοινού η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 55,5%.

Συγκλονιστική αύξηση παρατηρείται στις γυναίκες αυτόχειρες, στις οποίες, σύμφωνα με την έρευνα, οι αυτοκτονίες το 2011 αυξήθηκαν κατά 104,8% σε σύγκριση με το 2010! Εκείνη τη χρονιά σημειώθηκαν 84 αυτοκτονίες γυναικών πανελλαδικά έναντι 41 το 2010.

Γενικότερα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών!

Η κατάθλιψη και ο αγχώδης ιδεασμός είναι όροι που πλέον συναντώνται σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Οι μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης δέχονται καθημερινά δεκάδες ανώνυμες κλήσεις από ανθρώπους απελπισμένους, πολλές φορές στα όρια του «αυτοκτονικού ιδεασμού».

Το 2012 οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» στον αριθμό 1018 από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είτε εμφάνιζαν σύνδρομο αυτοκτονικού ιδεασμού είτε ζητούσαν συμβουλές και βοήθεια αναφορικά με στενά συγγενικά τους πρόσωπα, έφθασαν τις 1.366. Η επαγγελματική κατάσταση των χρηστών της γραμμής με αυτοκτονική συμπεριφορά ήταν:

• Άνεργοι 20,9%.
• Δημόσιοι υπάλληλοι 7,1%.
• Ιδιωτικοί 5,6%.
• Ελεύθεροι επαγγελματίες 6,5%.
• Φοιτητές/τριες 5,5%.
• Μαθητές/τριες 4,5%.
• Αδιευκρίνιστη επαγγελματική κατάσταση 39,2%.

Το 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα ως αίτιο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

 

topontiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.