Δεν επαρκούν οι δικαστές, οι εισαγγελείς, αλλά και οι αίθουσες
Δεκάδες σημαντικές δίκες για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα με κατηγορούμενους παράγοντες της οικονομικής ζωής, επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, καθώς οι χρόνιες παθογένειες του δικαστικού συστήματος δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή τους.
Στο Εφετείο της Αθήνας, όπου και διεξάγονται ή πρόκειται, μέχρι το τέλος του χρόνου, να διεξαχθούν οι δίκες των σκανδάλων, έχει ήδη σημάνει συναγερμός με την έναρξη του δικαστικού έτους από αύριο. Οι αρμόδιοι δικαστικοί παράγοντες του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της χώρας, που σηκώνει και το βάρος της δικαστικής εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων, προβληματίζονται έντονα καθώς δεν επαρκούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς για να προχωρήσουν ομαλά οι δίκες.
Ο τεράστιος όγκος των αδίκαστων υποθέσεων που πνίγει το Εφετείο της Αθήνας, όπως και τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, σε συνδυασμό με τον οριακό αριθμό δικαστών και εισαγγελέων που υπηρετούν αυτή την εποχή, αποτελούν τις βασικές συνισταμένες που δεν επιτρέπουν να επικεντρωθεί η δικαιοσύνη στην εκδίκαση των σκανδάλων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη δικαστικών αιθουσών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη να εκδικάζονται σε καθημερινή βάση. Ακόμα και η υπόθεση με κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που λόγω της βαρύτητάς της «έτρεξε γρήγορα», δεν διεξαγόταν καθημερινά, γιατί στην ίδια αίθουσα ορισμένες ημέρες δικαζόταν η μεγάλη υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων σε αίθουσες είναι το γεγονός ότι η δίκη Τσοχατζόπουλου εκδικάζεται στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας που δεν είναι διαμορφωμένη ως δικαστική αίθουσα.
Ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και με δεδομένο ότι στις μεγάλες δίκες που διεξάγονται αυτή την εποχή, αναμένεται να προστεθούν πολύ σύντομα πολλές άλλες, οι προϊστάμενοι του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών κ.Χάρης Μαχαίρας και Μαν. Ρασιδάκης καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες καταμετρώντας έναν προς έναν δικαστές και εισαγγελείς για να μπορέσουν τουλάχιστον να στελεχώσουν τις απαραίτητες δικαστικές συνθέσεις.
Αυτή την εποχή στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οκτώ μεγάλες δίκες μεταξύ των οποίων η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση με τη μεγάλη κατάχρηση του ΙΚΑ Καλλιθέας, η δίκη για την «Ασπίς Πρόνοια» με κατηγορούμενο τον άλλοτε επικεφαλής του Ομίλου, Παύλο Ψωμιάδη, τρεις υποθέσεις για τρομοκρατία και μία μεγάλη υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος που δικάζεται για καιρό και εισέρχεται φέτος στον τρίτο χρόνο εκδίκασης διεκδικώντας χωρίς ανταγωνισμό μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.
Κι ενώ η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Εφετείο βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πολλές μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων είναι πλέον ώριμες και αναμένεται να ξεκινήσουν οι δίκες έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ των οποίων η δίκη με κατηγορούμενο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η υπόθεση χρηματισμού του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη – αναμένεται να αρχίσει το αργότερο ώς τα μέσα Οκτωβρίου- η μεγάλη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η δίκη για το Βατοπέδι και η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια και τα παράνομα στοιχήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ενα σημαντικό σκέλος της υπόθεσης για τα στημένα παιχνίδια και τα παράνομα στοιχήματα με κατηγορούμενο τον Μάκη Ψωμιάδη έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει με την έναρξη του δικαστικού έτους. Εχει οριστεί δικάσιμος για τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ με πρωταγωνιστή τον ίδιο αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τη μεγάλη κατάχρηση σε βάρος της ΑΕΚ που δικάζεται στις 18 του μηνός.
Και σε όλα αυτά αν προστεθούν, όπως δηλώνουν αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δεκάδες μεγάλες υποθέσεις με οικονομικά σκάνδαλα που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο, όπως η υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Εnerga και Ηellas Power αλλά και δεκάδες άλλες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το δικαστικό σύστημα, όπως επισημαίνουν, «δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της εκκαθάρισής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προκαλώντας θεσμικό θέμα απροσδιόριστων προς το παρόν διαστάσεων»…
Της Ιωάννας Μάνδρου από kathimerini
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.