Το περσινό φιάσκο φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και φέτος θα αφήσει στο κρύο τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά που θα χρειαστούν για πετρέλαιο.
Και σαν να μην έφτανε ότι οι Έλληνες ξεπάγιασαν πέρσι από το κρύο, ενώ η Ελλάδα γέμιζε από δισεκατομμύρια αιωρούμενα σωματίδια από κάθε λογής καύσιμη ύλη που έπεφτε στα τζάκια και στις σόμπες, το Υπουργείο Οικονομικών δεν διάβασε καν την αποτυχία και των δικών του αριθμών.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, κυβέρνηση και τρόικα καταδικάζουν τη χώρα να διανύσει άλλον ένα χειμώνα στο κρύο και την αβεβαιότητα; Τα πρώτα καμπανάκια άρχισαν ήδη να χτυπούν αλλά, δυστυχώς, το Υπουργείο Οικονομικών προσποιείται οτι δεν τα ακούει.
Μία ακόμη κραυγή αγωνίας εκπέμπουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με την οποία ζητά εκ νέου τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το σημερινό μέτρο απέτυχε, υπογραμμίζει, και επικαλείται τα οικονομικά στοιχεία από τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς.
“Η λύση είναι μία, η μείωση του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου θέρμανσης (από 0,33 στα 0,06 ευρώ ανά λίτρο) στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 για όλους τους καταναλωτές με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις. Αυτή η λύση θα επαναφέρει τα δημόσια έσοδα υψηλά, από την αύξηση των πωλήσεων και παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, τα σχολεία, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους κ.λπ. να περάσουν ζεστό χειμώνα”, σημειώνεται στην επιστολή της ΠΟΠΕΚ.
Την ίδια στιγμή, απορία προξενεί η επιμονή του οικονομικού επιτελείου σε ένα μέτρο, το οποίο απέτυχε παταγωδώς την περασμένη χρονιά χωρίς να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησε πέρυσι κατά 70% και το δημόσιο έχασε περίπου 210 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους!
Προβλέψεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες ύψους 420 εκατ. ευρώ και φέτος ακόμη κι αν ανακάμψει η ζήτηση στο πετρέλαιο.
Τι και εάν ανακάμψει, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, η ζήτηση στο πετρέλαιο; Συνολικά 420 εκατ. ευρώ εκτιμάται οτι θα χαθούν σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ, φέτος το χειμώνα, εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΙΟΒΕ που διαθέτει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος.
Ο ΣΕΕΠΕ προτείνει να χορηγηθεί σε όλους, ανεξάρτητα από κριτήρια, επίδομα θέρμανσης σε κάθε (πρώτη) κατοικία. Επιπλέον, ο ΣΕΕΠΕ φαίνεται να υποστηρίζει πως όλα τα ποσοτικά κριτήρια για την κατανάλωση καυσίμων είναι άδικα και μη αποδοτικά για τα δημόσια έσοδα. Συγχρόνως, αναγνωρίζει ως εισόδημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα, το εισόδημα των 80.000 ευρώ το χρόνο, για όλους τους καταναλωτές. Ο ΙΟΒΕ, σε μελέτη που έχει στα χέρια του, εμφανίζεται να αποδέχεται πως το σημερινό σύστημα εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε αποτέλεσμα στη μείωση του λαθρεμπορίου αλλά έφερε πτώση στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του ΙΟΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη και το επίδομα θέρμανσης, δείχνει ότι:
– Το 2011, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα από φόρους στο πετρέλαιο 2,78 δισ. ευρώ.
– Πέρυσι, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα 2,57 δισ. ευρώ, δηλαδή 210 εκατ. ευρώ λιγότερα.
– Φέτος, το Δημόσιο θα εισπράξει μέχρι και 2,14 δισ. ευρώ (420 εκατ. ευρώ και πλέον λιγότερα), ακόμη και αν αυξηθεί η ζήτηση, αν δεν αλλάξει το υπάρχον καθεστώς.
Τέλος, να επισημανθεί, πως το ΙΟΒΕ επεξεργάστηκε τέσσερα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και καταλήγει στο τρίτο σενάριο, για χορήγηση του επιδόματος σε όλους, που θα έχει αποτέλεσμα δαπάνη του Δημοσίου 106 εκατ. ευρώ φέτος αλλά συνολικά επιπλέον έσοδα του Δημοσίου 10 εκατ. ευρώ από φόρους.
Με τη μέθοδο αυτή, προβλέπονται, ακόμη, επιπλέον δημόσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ για το 2014 και 2015, με επίδομα λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.
Η λύση από το αδιέξοδο είναι μία: η κυβέρνηση να βρει άλλον τρόπο να πατάξει το παραεμπόριο στα καύσιμα και να ορίσει μία τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης που να μπορεί να ανταπεξέλθει κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.