Οι ελληνικές τράπεζες, που επιβιώνουν συνδεδεμένες με το Δημόσιο Ταμείο, παραμένουν ιδιωτικές, απειλούν, εκβιάζουν και πιέζουν τους δανειολήπτες, κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθιστώντας πανάκριβο το ελάχιστον χρήμα που κινείται πλέον στην ελληνική αγορά.
Λογικό κι επόμενο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, η αποχώρηση από την Ελλάδα επιχειρήσεων – κολοσσών, όπως η Βιοχάλκο.
Τρέχουν και δε φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου μεταλλουργικού Ομίλου της Ελλάδας να μεταφέρει την έδρα του και τη μετοχή του στις Βρυξέλλες. Είναι η τρίτη ελληνική επιχείρηση η οποία τον τελευταίο χρόνο μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.
Ένας εκ των δύο βασικών λόγων για τη μεταφορά της έδρας του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος καλύπτει το 10% των ελληνικών εξαγωγών, είναι αναζήτηση νέων δανείων. Ο Όμιλος αντιλήφθηκε οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να τον στηρίξει και για αυτό αναζητά πλέον αλλού τρόπο να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Ο δεύτερος λόγος είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που υπάρχει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όταν στη χώρα μας ο φόρος των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 26%.
Μέχρι στιγμής, κύκλοι των συνεργατών του Ομίλου έχουν ξεκαθαρίσει οτι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι δραστηριότητες των 87 θυγατρικών επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά ούτε κι οι εργαζόμενοι σε αυτές.
Υπενθυμίζεται οτι πρόκειται για την τρίτη ελληνική επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο που μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, μετά την Κόκα-Κόλα και την ΦΑΓΕ.
Μία παράπλευρη απώλεια της κατάστασης αυτής αποτυπώνεται και στο χρήμα που κινείται στην αγορά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, μειώθηκαν περαιτέρω τόσο σε αριθμό, όσο και σε ποσά οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές.
Συγκεκριμένα, την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 34.418 τεμάχια, συνολικού ύψους 411,1 εκατ. ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 56.321 τεμάχια, αξίας 89,8 εκατ. ευρώ.
Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια είχαν ανέλθει σε 97.172 και σε αξία ένα δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε τεμάχια έφτασαν τις 86.219 και σε αξία σε 135,8 εκατ. ευρώ.
Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν την πολιτική των τραπεζών να αρνούνται ακόμη και την έκδοση νέου μπλοκ επιταγών στους επιχειρηματίες, παρά τις διαβεβαιώσεις περί αντιθέτου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδας.
Φρούδες ελπίδες καλλιεργούν Υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος για χαλάρωμα των κριτηρίων για τα μπλοκ επιταγών.
Όπως καταγγέλουν καθημερινά μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι τράπεζες εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στους επιχειρηματίες για έκδοση μπλοκ επιταγών και τους στερούν από την απαραίτητη ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η κυβέρνηση που, φέρεται επιτέλους να αντιλαμβάνεται οτι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ευδοκιμεί το “φρούτο” της “μεταχρονολογημένης επιταγής, σκέφτηκε οτι κάποιος πρέπει να φροντίσει τις επιχειρήσεις που αποκλείονται από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω αθέτησης μιας οικονομικής υποχρέωσης.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύουν ότι, ένας δανειολήπτης που συνεχίζει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του από στεγαστικά δάνεια ή κάρτες, αλλά η τράπεζα τού έχει σφραγίσει μία επιταγή γιατί π.χ. το Δημόσιο δεν του έχει επιστρέψει τον ΦΠΑ που του οφείλει, δεν μπορεί να στερείται το δικαίωμα έκδοσης μπλοκ επιταγών γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο.
Μέχρι, όμως οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Ανάπτυξης να καταρτίσουν τον κατάλογο με νέα “ποιοτικά κριτήρια” στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, θα αυτοκτονούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις ενώ οι διεθνείς όμιλοι θα τα μαζεύουν και θα φεύγουν.
Στην «έξοδο» τους αυτή, θα συμπαρασύρουν κι όλους εκείνους τους επενδυτές που σκέφτονταν να ρίξουν κανένα ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Εκεί να δεις success story!
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.