Δανειστές προς τράπεζες: Μη δίνετε δάνεια

Αποφασίζει η τρόικα να μπλοκάρει την πιστωτική επέκταση και διατάσσει την Αθήνα, τις τράπεζες, να κρατήσουν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας.

 

Αυτό, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για μεταφορά της έδρας της μητρικής εταιρείας στο Βέλγιο, εν μέσω εντεινόμενης «ασφυξίας» ρευστότητας και κυριολεκτικού «στεγνώματος» της πραγματικής οικονομίας.

 

Η άφιξη του κλιμακίου της επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις (Directorate General for Competion) ελάχιστες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο κύκλος επαφών που θα έχει στην Αθήνα και η σύντομη παραμονή του επικεφαλής Gert Jan Koopman ενισχύουν την εκτίμηση τραπεζικών κύκλων πως η DGCom έχει πολύ συγκεκριμένη ατζέντα με δεδομένες προτάσεις που θα υποβάλει στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 

Δύσκολο από τούδε και στο εξής το έργο του ΤΧΣ και της διοίκησης του, καθώς πρέπει να αποφασίσουν για ρηξικέλευθες ενέργειες που θα θέσουν τις βάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

 

Εν μέρει, από τους χειρισμούς του ΤΧΣ θα εξαρτηθεί το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες ακόμη και αν χρειαστεί νέος γύρος αναδιάρθρωσης των τεσσάρων ομίλων. Στην αγορά προεξοφλείται πως η επιτροπή θα ζητήσει πιεστικά να υλοποιηθούν σε εύλογο χρόνο.

 

Η γερμανική προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως από δευτέρα το Βερολίνο θα ανεβάσει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες της DGCom (δηλαδή των δανειστών) είναι σαφείς, θα μπορούσαν δε να συνοψιστούν σε πέντε κύρια σημεία:

 

■ Συνέχιση της σφικτής πολιτικής χορηγήσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα περιορισμού των δανείων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να ενισχυθούν (ισόποσα) παραγωγικές δομές.

 

■ Δραστική μείωση λειτουργικού κόστους στη διετία 2013-14.

 

■ Πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων (σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο).

 

■ Αναλυτικά στοιχεία για τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις τράπεζες και την απόδοση των κεφαλαίων αυτών.

 

■ Σχέδιο για τη διαχείριση των θυγατρικών στα Βαλκάνια, αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως η DGCom θα ζητήσει τη συνέχιση της πιστωτικής συρρίκνωσης (διαψεύδοντας τις προσδοκίες και των τελευταίων, που μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περίμεναν επαναχρηματοδότηση της οικονομίας).

 

Η ίδια πηγή σημειώνει πως τα πιστωτικά όρια των τραπεζών θα εξαρτηθούν από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα διακριβώσει ο έλεγχος της Black Rock. Επίσης, η δυνατότητα μιας τράπεζας να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς κύρια παραγωγική δραστηριότητα θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορεί να τις μειώσει ισόποσα από άλλο μη παραγωγικό κλάδο.

 

Παράλληλα, θα τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα διαχείρισης επισφαλών δανείων, χορηγήσεων χωρίς τις απαραίτητες καλύψεις, εγγυήσεις. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, πως η Black Rock έχει ελέγξει ενδελεχώς δάνεια και χορηγήσεις, για παράδειγμα, προς επιχειρήσεις ΜΜΕ.

 

Η DGCom φέρεται πως θα υποβάλει και πρόταση διαχείρισης των θυγατρικών στην ευρύτερη περιοχή. Πρακτικά, εάν στην αγορά, λχ, της Ρουμανίας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συνολικά μερίδια αγοράς 20%, αυτά θα ενταχθούν από κοινού σε σχήμα συμμετοχών προκειμένου να βγουν προς πώληση ενιαία και όχι ξεχωριστά ανά τράπεζα.

 

Του Μιχάλη Γελανταλι από enet