Νέο φρένο στις ελπίδες που τρέφουν οι πολιτικοί στους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να ανατρέψουν το μνημόνιο και την πολιτική λιτότητας βάζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος.

 

Ως μοναδική λύση αναδεικνύει την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης στο γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Έλληνες πολίτες που θα ισχυριστούν τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα λαμβάνονται κατ’ επιταγή της τρόικας. «Οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ μικρές διότι το αντεπιχείρημα θα μπορούσε να είναι οτι τα μέτρα λαμβάνονται μεν καθ’ υπόδειξιν της τρόικας αλλά επικυρώνονται από την Ελληνική Βουλή, τονίζει ο Χρυσόγονος σε νέες δηλώσεις του στο radio1d.gr.

 

Η Ελληνική Βουλή βάζει την τελική υπογραφή στα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού κι αυτό μπορεί εύκολα να το αποδειχθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Άρα, απευθείας γκρεμίζονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης οτι είναι όλα τα μέτρα επιταγές της τρόικας και της αντιπολίτευσης οτι ο λαός μπορεί με την αντίδραση του να προκαλέσει την αλλαγή της πολιτικής.

 

 

Η περίπτωση της Ισλανδίας που πέτυχε δικαστική απόφαση που ξεκαθαρίζει οτι δεν είναι ευθύνη της χώρας να καλύπτει τα έξοδα των εγγυήσεων του τραπεζικού της συστήματος, θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο και για την Ελλάδα.

 

Μόνο που ούτε η Ελλάδα, ούτε οι πολίτες της μπορούν να προσφύγουν παρά στο γενικό Δικαστήριο της ΕΕ. Αυτό είναι όρος του μνημονίου και άρα μόνο το Ευρω-δικαστήριο είναι αρμόδιο για την Ελλάδα. Δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Κ. Χρυσόγονος. «Η πλειονότητα των δικαστών διορίζονται από τις χώρες – δανειστές της χώρας μας», διευκρινίζει.

 

Επισημαίνει, πάντως, οτι το θέμα δεν είναι αν το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες αλλά πού καταλήγουν τα χρήματα τα οποία διοχετεύονται σε αυτές.

 

«Πιθανότατα έχουν ήδη καταλήξει στην ΕΚΤ. Το ελληνικό Δημόσιο καταχρεώθηκε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο κ Χρυσόγονος και συνέχισε: «Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξεκινήσει να αποπληρώνει ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους. Από δω και πέρα οι νέες δόσεις από το μηχανισμό στήριξης θα καλύπτουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου δανείου.» Υπογράμμισε οτι υπάρχει πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ακόμη κι αν επιτευχθεί θα κατευθυνθεί προς την κάλυψη του Δημόσιου χρέους.

 

Κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η Ελλάδα έχει βρεθεί ενώπιον του πανάρχαιου διλήμματος του υπερχρεωμένου οφειλέτη: “Σεισάχθεια ή υποδούλωση”.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου εδώ

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.