Πίστωση χρόνου στην πώληση μη τραπεζικών ασημικών

Ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα οι Έλληνες τραπεζίτες, με συνέπεια το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών τους με τον Gert Jan Koopman να τους καθησυχάσει σε σημαντικό βαθμό. Το μη χείρον βέλτιστον.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DGCom), που μάλιστα έχει βιογραφικό «σκληρού διαπραγματευτή», αποδέχθηκε πολλές από τις αιτιάσεις των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), έδωσε παράταση σε… τελεσίγραφα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης εναλλακτικών προτάσεων με την προϋπόθεση πως θα κατατεθούν έγκαιρα από την ελληνική πλευρά.

* Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής και της θυγατρικής της Finansbank, με την εικοτολογία να οργιάζει τις τελευταίες εβδομάδες. Κύκλοι της Εθνικής υποστηρίζουν πως οι δανειστές επιμένουν στην αρχική πρότασή τους για εκχώρηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής (της τάξης του 40%) σε ορίζοντα διετίας.

Ωστόσο, η DGCom φέρεται να δέχεται την πρόταση της Εθνικής να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση αναπλήρωσης του κεφαλαιακού «κενού» μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Ειδική αναφορά υπήρξε για την περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στην τουρκική οικονομία και μειωθεί ακόμη περισσότερο η αποτίμηση της Finansbank. Σημειωτέον, πως η αποτίμηση της θυγατρικής έχει περιοριστεί στα 2,7 δισ. ευρώ (προ 4ετίας αποτιμώνταν στα 6,7 δισ. ευρώ). Σημαντικό το όφελος λοιπόν για την Εθνική, που θα πουλήσει το 40% της θυγατρικής της εν καιρώ και υπό προϋποθέσεις.

Περίπτωση «Hilton»

* Για την Alpha Bank τα νέα είναι επίσης αμφίσημα, καθώς δύσκολα θα αποφευχθεί η πώληση εμβληματικών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτική η περίπτωση του «Hilton»), ωστόσο εάν το προσφερόμενο τίμημα δεν θεωρείται ικανοποιητικό θα μπορεί να δοθεί παράταση.

Όπως σημειώνει πηγή της Alpha Bank, επιδίωξη της DGCom, κατ’ επέκτασιν των δανειστών, δεν είναι το… ξεπούλημα ενός μη τραπεζικού περιουσιακού στοιχείου αλλά η εκχώρησή του σε καλές τιμές. Αυτό γιατί έτσι μόνο το ΤΧΣ (οι δανειστές) θα μπορούν να ελπίζουν πως θα πάρουν πίσω μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια που έχουν χορηγήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank υπέβαλε πλήρες σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικτύου της στα Βαλκάνια επιδιώκοντας να διατηρήσει την παρουσία της. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της DGCom λέγεται πως έδωσε το περιθώριο στους επικεφαλής (και των τεσσάρων) τραπεζών να επιλέξουν αγορά (βαλκανικής χώρας) όπου και θα επικεντρωθούν.

Σε αυτές τις αγορές η μία τράπεζα θα έχει την ευχέρεια να απορροφήσει το δίκτυο της άλλης, να επιλέξει δραστηριότητα απ’ όπου θα αποχωρήσει ή όπου θα επικεντρωθεί. Προφανής είναι η επιδίωξη για δημιουργία οικονομίας κλίμακας.

* Για την Πειραιώς άμεσης προτεραιότητας θεωρείται η διαχείριση των επισφαλών δανείων, πρόβλημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι επιτελείς της DGCom.

* Για την Eurobank φαίνεται πως δίνεται πίστωση χρόνου προκειμένου να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, που λέγεται πως θα επιχειρηθεί να ξεπεράσουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Του Μιχαήλ  Γελάνταλι από enet