Αγωγές εναντίον τραπεζικών κολοσσών. Μην μπερδεύεστε! Δεν είναι στην Ελλάδα

Στις ΗΠΑ, η Δικαιοσύνη δεν κάνει τα στραβά μάτια ούτε κρατά τα αυτιά της κλειστά. Μία αμερικανική εποπτική αρχή κατέθεσε αγωγές εναντίον της Morgan Stanley και άλλων οκτώ τραπεζών για την πώληση προβληματικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, ύψους σχεδόν 2,4 δισ. δολαρίων, σε δύο συνεταιριστικές τράπζες, οι οποίες αργότερα χρεοκόπησαν.

Αγωγές εναντίον τραπεζικών κολοσσών Κατηγορούνται από τις Αρχές των ΗΠΑ για χειραγώγηση του Libor και πώληση τοξικών

Σύμφωνα με την αγωγή, οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν προχωρήσει οε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατείχαν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, νια το οποία Λάμβαναν τόκους με βάση το Libor.


Αγωγές κατά δεκάδων πολυεθνικών τραπεζών για απώλειες από τη χειραγώγηση του Libor και από την πώληση τοξικών ομολόγων κατέθεσε χθες η αμερικανική Εθνική Διαχειριστική Αρχή Πιστωτικών Ενώσεων (NCUA).


Στην πρώτη αγωγή, η ομοσπονδιακή εποπτική αρχή των αμερικανικών συνεταιριστικών τραπεζών υποστηρίζει ότι πέντε εξ αυτών, που στη συνέχεια χρεοκόπησαν, απώλεσαν σημαντικά έσοδα από επενδύσεις που είχαν κάνει εξαιτίας της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Η αγωγή στρέφεται κατά των JPMorgan, Credit Suisse, UBS, Lloyds, WestLB, RBS, Raiffeisen, Bank of Tokyo, HBOS, Societe Generale, RBC και Norinchukin Bank.


Ηαγωγήστρέφεταικατάτων JPMorgan, Credit Suisse, UBS, Lloyds Banking Group, WestLB, RBS, Cooperatieve Centrale Raiffeisen Boerenfleenbank, Bank of Tokyo- Mitsubishi, HBOS, Societe Generale, Royal Bank of Canada και Norinchukin Bank.


Σύμφωνα με την αγωγή, οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατείχαν άλλα περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία λάμβαναν τόκους με βάση το Libor. «Οι συνεταιριστικές τράπεζες έλαβαν λιγότερα έσοδα από τόκους απ’ όσα θα έπρεπε κανονικά να λάβουν», αναφέρεται στην αγωγή, ως αποτέλεσμα συνωμοσίας κατά παράβαση της πολιτειακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας.


«Ορισμένες εταιρείες χειραγωγούσαν τα διεθνή επιτόκια δανεισμού με τέτοιο τρόπο που προκάλεσε ζημίες εκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε πιστωτικές ενώσεις», δήλωσε χθες η κ. Ντέμπι Ματζ, πρόεδρος της NCUA. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 40 αγωγές κατά τραπεζών για την εικαζόμενη χειραγώγηση του Libor που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2012. Μεγάλες τράπεζες κατηγορούνται ότι χειραγώγησαν το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου μεταξύ 2005 και 2010, δηλώνοντας λανθασμένα, δηλαδή μικρότερα, επιτόκια, που πλήρωναν για να δανείσουν η μία την άλλη. Συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω πιστωτικών καρτών, στεγαστικών δανείων, φοιτητικών δανείων, τραπεζογραμματίων και άλλων προϊόντων βασίζονται στο Libor.

Η αμερικανική Εθνική Διαχειριστική Αρχή Πιστωτικών Ενώσεων είναι από τις πρώτες αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές που καταθέτουν αγωγή για το Libor. Τον περασμένο Δεκέμβριο η UBS ήρθε σε συμβιβασμό με τις εποπτικές αρχές ΗΠΑ, Βρετανίας, Ελβετίας και Ιαπωνίας συμφωνώντας να πληρώσει συνολικό πρόστιμο περίπου 1,5 δισ. δολαρίων (1,1 δισ.ευρώ).

 

Υπάρχουν και πολλές άλλες λεπτομέρειες και παράμετροι της υπόθεσης που θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν, όμως στην Ελλάδα, το ζητούμενο είναι:

Υπάρχουν ευθύνες και αν ναι ποιες στους χειρισμούς των τραπεζών; Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εποπτική αρχή ασκεί σωστά και ανεξάρτητα το ρόλο της;

 

Danioliptes.gr