Ντοκιμαντέρ στο τρίτο κρατικό κανάλι της Γαλλίας για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Τι είπαν Έλληνες και ξένοι πολιτικοί.
Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας που προσπαθεί να αναλύσει την ελληνική οικονομική κρίση, με ιστορική αναδρομή από την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. έως σήμερα, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής το τρίτο κρατικό κανάλι της Γαλλίας.
Το ντοκιμαντέρ του Γάλλου δημοσιογράφου Ολιβιέ Τοσκέρ (Nouvel Observateur), με τίτλο «Ελληνική κρίση, μια ευρωπαϊκή αποτυχία», στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις πολλών Ελλήνων και ξένων πολιτικών, που είπαν την άποψή τους για το πώς η χώρα κατέληξε στη θλιβερή περίοδο των μνημονίων, μετά την πανηγυρική ένταξη το 1981 στην ΕΟΚ και την είσοδο στην ευρωζώνη.
Και εδώ ήταν το ενδιαφέρον διότι μεταξύ των πολιτικών παρήλασαν με τις μαρτυρίες τους από ελληνικής πλευράς ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Πέτρος Δούκας, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Χάρης Παμπούκης και κυρίως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ από τους εταίρους μίλησαν ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Τεό Βάιγκελ, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρώην διευθυντής της Eurostat Βαν ντεν Αμπέελε. Όλος ο καλός ο κόσμος…
Αρνήσεις
Στα σχόλιά του, ο Γάλλος δημοσιογράφος άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι ζήτησε συνεντεύξεις και από άλλους πολιτικούς ή αξιωματούχους των Βρυξελλών, αλλά αρνήθηκαν. Οπως ο Λουκάς Παπαδήμος… Στην εισαγωγή του ντοκιμαντέρ, ακούστηκαν μικρά αποσπάσματα από τις δηλώσεις των πολιτικών. Έτσι, ο Θ. Πάγκαλος ακούστηκε να λέει γαλλιστί αρκετά οργισμένος «αυτοί είναι μαλάκες» (ce sont des cons). Στη συνέχεια, όμως, δεν ξανακούστηκε η φράση αυτή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Έτσι, οι τηλεθεατές δεν θα μάθουν ποιοι είναι οι «μαλάκες» του Θ. Πάγκαλου…
Το ντοκιμαντέρ άρχισε με την πτώση της χούντας και την επιστροφή στα πάτρια εδάφη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με το προεδρικό αεροπλάνο της γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο τότε πρόεδρος Ζισκάρ ντ’ Εστέν θυμήθηκε τα γεγονότα, τις φράσεις που είπε στα ελληνικά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και επανέλαβε αυτό που θα πουν και οι άλλοι στις δηλώσεις τους: ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξή της στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα και η απόφαση ελήφθη για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Λες και οι χώρες που εντάχθηκαν μετά την Ελλάδα, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης, πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια…
Ο Ζισκάρ, που είχε πάντα μεγάλο κόμπλεξ με την κουλτούρα, όπως όλοι οι απόφοιτοι της τεχνοκρατικής ΕΝΑ, δεχόμενος μάλιστα συχνά τις ειρωνικές επιθέσεις του Φρανσουά Μιτεράν, μπέρδεψε και τον Πλάτωνα στην ιστορία της ένταξης…
Για την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ του είπε μετά τον θρίαμβο του 1981 ότι «τώρα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ένα κόμμα. Συνεπώς το μέλλον της χώρας είναι μέσα στην Ευρώπη»…
Η περίοδος Σημίτη
Και σιγά σιγά, μετά την αναφορά στα δισ. ευρώ που επωφελήθηκε η Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, φτάσαμε στην περίοδο Σημίτη και την ένταξη στην ευρωζώνη. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ για την «απαίτηση» του Γιάννου Παπαντωνίου, πριν ακόμη ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, να γραφεί στα χαρτονομίσματα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος «ευρώ» στην ελληνική γλώσσα.
«Του είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μέλος της ευρωζώνης και στο κάτω κάτω είναι μικρή χώρα για να προβάλλει απαιτήσεις. Και ο Ελληνας συνάδελφός μου θύμωσε».
Ο Γ. Παπαντωνίου θυμήθηκε το περιστατικό και ξέσπασε σε γέλια. Ως προς την εκπληκτική μείωση σε μικρό χρονικό διάστημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, όλοι τη βρήκαν ύποπτη.
Ο μόνος που το διασκέδαζε ήταν ο Γιάννος: «Ναι, ήταν ένα θαύμα, κάναμε ένα σπριντ»… Βέβαια, για το θαύμα-σπριντ έβαλε το χεράκι της η Goldman Sachs. Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της Εurostat Βαν ντεν Αμπέελε αναγνώρισε ότι δεν ήταν ενήμερος για τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας και της τότε κυβέρνησης της Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Και έριξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…
Αλλά και γενικά για την πρώτη φάση της όλης συζήτησης περί αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων από ελληνικής πλευράς, με αφορμή την περίφημη απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη, ο ένας άρχισε να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο. Ο Γάλλος τότε υπουργός Ζαν Αρτουί, ο οποίος αναγνώρισε ότι και η Γαλλία προέβη και αυτή σε αλλοίωση στοιχείων για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, έριξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ίδιο και ο Λουξεμβούργιος μέχρι πρότινος πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και φτάσαμε στη δεύτερη φάση αλλοίωσης των στοιχείων από ελληνικής πλευράς, που οδήγησε στην οργή και την εκδικητική μανία των εταίρων, η οποία έγινε γνωστή αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο 2009 στην εξουσία με πρώτο και καλύτερο τελάλη τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το σχόλιο της εκπομπής ήταν ότι αυτή τη φορά ο Ελληνας υπουργός «ήταν βρετανοτραφής» -λες και ο Αλογοσκούφης ήταν ιταλοτραφής- και δεν μπόρεσε να κρύψει από τους εταίρους ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν παραποιημένα και το έλλειμμα δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως υποστήριζε ο Γ. Παπαθανασίου, αλλά 13%.
Ο… αξιόπιστος
Τότε εμφανίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με το γνωστό θλιμμένο ύφος του δήλωσε: «Δεν μπορούσα να πω ψέματα στον… Ζαν-Κλοντ (εννοεί τον Τρισέ, τότε πρόεδρο της ΕΚΤ) τον οποίο ενημέρωσα λεπτομερώς όπως και τους άλλους εταίρους».
Δικαιολογώντας την πρωτοβουλία του να αναγγείλει στο πρώτο συμβούλιο υπουργών που συμμετείχε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία και το πραγματικό έλλειμμα της χώρας είναι πάνω από διπλάσιο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους», διότι διαφορετικά θα ήταν εξίσου αναξιόπιστος με τον συνάδελφό του της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο Θ. Πάγκαλος περιορίστηκε στη δήλωση: «Είναι αλήθεια ότι τα ταμεία ήταν άδεια». Και πρόσθεσε με νόημα ότι «στην Ελλάδα συνεχίσαμε να ζούμε όπως πριν, όπως είχαμε συνηθίσει».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του μετά την «ενημέρωση» του Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το παιχνίδι με τους Ελληνες τελείωσε». Και άρχισε η αρχή του τέλους για τη χώρα…
Πάντως, ο Ζ.Κ. Τρισέ ισχυρίστηκε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν ήταν ενήμερος για την παραποίηση των στοιχείων. Και το ντοκιμαντέρ τελείωσε με μια φράση του Χ. Παμπούκη: «Ποιος φταίει, αυτός που βάζει μέλι στο χέρι κάποιου ή αυτός που το τρώει;».
Βρυξέλλες Του Κώστα Μοσχονά από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.