Πάνω από 30% τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα 30% τα προβληματικά

Τη χιονοστιβάδα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται οτι συνειδητοποιεί σιγά σιγά το οικονομικό επιτελείο και, μάλιστα, οτι δεν υπάρχει τρόπος να τα κρατήσει κάτω από το χαλί.

 

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο οτι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων ξεπερνά το 30% εκτιμάται σήμερα, ενώ αν περιληφθούν τα προβληματικά δάνεια το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται!

 

Κι αν αναλογιστεί κανείς πόσα είναι τα δάνεια τα οποία, ακόμη, δεν καταγράφησαν ή δεν κοκκίνησαν ακόμη, σκεφτείτε πού θα φτάσει αυτός ο αριθμός.

Και φυσικά οι αιτίες είναι απλές: η αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις των μισθών και οι αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών λειτουργούν ως εφαλτήριο για τη διαρκή ανοδική πορεία του δείκτη των καθυστερούμενων δανείων.

 

Η ανησυχητική άνοδος των «κόκκινων» δανείων είναι εμφανής και από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου των τραπεζών, από τις οποίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο δείκτης καθυστερήσεων προσέγγισε το 30%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό καθυστερούμενων δανείων ανά τράπεζα, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου του 2013, ανήλθε σε 25,4% για την Εθνική, σε 26,4% για τη Eurobank, σε 33% για την Πειραιώς και σε 33,5% για την Alpha Bank.

 

Σε αυτά, εάν προστεθούν και τα δάνεια που είναι ρυθμισμένα και αυτά που υπάρχει καθυστέρηση αποπληρωμών των δόσεων, αλλά που δεν ξεπερνούν τις 90 ημέρες, τότε το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται.

 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν οτι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα ωθήσει τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε κανονική εξυπηρέτηση των δόσεών τους για τα δάνειά τους. Ωστόσο, κρίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλών δανείων αντιστοιχεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

 

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων καλείται να αποτυπώσει στη μελέτη της η BlackRock με τα stress tests που θα διενεργηθούν με το δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο για τα επόμενα 3 έτη.

 

Επιπλέον, η BlackRock θα προτείνει ενιαία αντιμετώπιση των «κόκκινων» και προβληματικών δανείων από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις αρχές του επόμενου έτους, μεταβάλλοντας και το πλαίσιο σχέσεων με τους δανειολήπτες.

 

Πάντως, η πρώτη φάση των ελέγχων της αμερικανικής εταιρίας Blackrock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών οδεύει προς το τέλος του. Τις τελευταίες δυο ημέρες οι Αμερικανοί ειδικοί συνάντησαν τους υπεύθυνους της Εθνικής και της Πειραιώς και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πρώτοι φάνηκαν υπέρ της υιοθέτησης περισσότερο δυναμικών λύσεων για τα κόκκινα δάνεια από την πλευρά των τραπεζών.

 

Όπως πληροφορείται το Newmoney.gr, το τελικό πόρισμα που θα παραδοθεί στον Γιώργο Προβόπουλο θα αναφέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα δάνεια που έχουν περάσει σε οριστική καθυστέρηση (και δεν υπάρχουν ακίνητα στην κατοχή του ιδιοκτήτη) δεν μπορούν να αποπληρωθούν οπότε θα πρέπει να υπάρξουν “πιο δυναμικές λύσεις”.

 

Τραπεζίτες που συνομιλούν μαζί τους εξηγούν ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται χωρίς να το λένε ευθέως υπέρμαχοι της δημιουργίας 4 διαφορετικών badbanks, μια για κάθε τράπεζα.

Μάλιστα μεγάλη τράπεζα μια εκ των 4 συστημικών ήδη έχει υιοθετήσει την λογική του haircut στα καταναλωτικά δάνεια έως 10.000, στρατηγική που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την Blackrock.

 

Για την ακρίβεια η τράπεζα αυτή σε καταναλωτικά δάνεια που έχουν περάσει στα κόκκινα για πάνω από 3-4 χρόνια, προτείνει στον δανειολήπτη κούρεμα του δανείου έως 50% άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό σε 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις. Η λογική του κουρέματος των δανείων – αν κι εφόσον προχωρήσει ποτέ – θα είχε βάση εφόσον υπάρξει κι η εκκαθάριση της οφειλής του δανειολήπτη.

 

Βέβαια, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής  Χατζηδάκης δήλωσε ότι 8 στους 10 Έλληνες είναι ενήμεροι στα δάνειά τους, δηλαδή κατορθώνουν, παρά τις δυσκολίες, να τα πληρώσουν.

Θυμηθείτε το βίντεο από το πρωινό του MEGA:

{youtube}ZkBrGljBRrk{/youtube}

 

 

Danioliptes.gr