Εντός του Οκτωβρίου η Black Rock, ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος που έχει αναλάβει να αξιολογήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα έχει έτοιμη την έκθεσή της που αφορά τη διαχείριση των επισφαλών δανείων των συστημικών τραπεζών.

 

Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν τις πρακτικές διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων. Οι τέσσερις τράπεζες -Εθνική, Πειραιώς, Αplha Bank και Eurobank- έχουν δώσει στοιχεία όχι μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για τα καθυστερούμενα και θα εξεταστεί αν το ύψος των χορηγήσεων είναι αντίστοιχο με τις εξασφαλίσεις.

 

Ο έλεγχος μπορεί να είναι δειγματοληπτικός, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυστηρός και σε πολλές περιπτώσεις στοχευμένος, κυρίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα στεγαστικά δάνεια και ιδιαίτερα οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί, λόγω της απομείωσης της αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων. Επιπρόσθετα, η συζήτηση περί άρσης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εκτιμάται ότι θα ανοίξει εκ νέου μετά την αξιολόγηση της Black Rock.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εξετάζουν το σύνολο των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει και σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο», προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία εκ μέρους του δανειολήπτη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ή αν καλύπτεται πίσω από το καθεστώς προστασίας, αν δηλαδή πρόκειται για «μπαταχτσή».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συγχωνεύσεις των τραπεζών εντοπίστηκαν περιπτώσεις δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα Α και δεν το πλήρωναν και την ίδια στιγμή είχαν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα Β ή εισοδήματα από ενοίκια.

 

Όπως υπογράμμιζε στην «Εφ.Συν.» τραπεζικό στέλεχος, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τη δόση για το ακριβό τους ακίνητο και την ίδια στιγμή εισπράττουν ενοίκια από γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Το ίδιο στέλεχος διαβεβαιώνει ότι οι δανειολήπτες με μικρότερης αξίας ακίνητα είναι οι πιο συνεπείς.

 

«Μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους, να έχουν υποστεί μεγάλη μείωση μισθών, ωστόσο δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο, ακόμα και αν αυτός είναι μηδενικός επί του παρόντος, το μοναδικό τους σπίτι». Έτσι, πριν νομοθετηθούν τα κριτήρια για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες έχουν κάνει τις δικές τους αξιολογήσεις και πιέζουν τους μπαταχτσήδες πελάτες τους για πληρωμή των δόσεων, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6 στα 10 στεγαστικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί.

 

Αυτό που σημειώνουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μπαταχτσής κάποιος που έχει 10.000 ευρώ καταθέσεις και ένα σπίτι στο χωριό. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι αξιολογήσεις των τραπεζών που αφορούν τα στεγαστικά δάνεια έχουν ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη από efsyn

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.