“Ρύθμισε” τις οφειλές του αλλά κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Η παγίδα που του έστησαν τράπεζα και δικηγορικό γραφείο υιών Σιούφα

«Σε μία κόλλα χαρτί τύλιξαν» δανειολήπτη – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη συνδρομή του δικηγορικού γραφείου  των «ταλαντούχων» αδερφών Σιούφα.

Ιδιοκτήτης μικρού ζαχαροπλαστείου και πατέρας μίας δίχρονης κόρης ο εν λόγω δανειολήπτης, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του εξαιτίας της άκυρης δανειακής σύμβασης που υπέγραψε και των πιέσεων της τράπεζας και των δικηγόρων της να προχωρήσει σε «ευνοϊκή» ρύθμιση του δανείου του που του διπλασίαζε την οφειλή!

 

Η περιπέτεια του εν λόγω δανειολήπτη  ξεκινάει το 2010, όταν όντας άνεργος, μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για χρηματοδότηση ανέργων για έναρξη επιχείρησης ύψους 20.000 ευρώ και, παράλληλα αιτήθηκε επιχειρηματικού δανείου ύψους 50.000 ευρώ με προσημείωση του ακινήτου.

 

Να σημειωθεί οτι ο δανειολήπτης είχε και παλαιότερες οφειλές από 2 πιστωτικές κάρτες, οι οποίες μετατράπηκαν στη συνέχεια σε ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 5.000 ευρώ.

Μπλεγμένος στις Συμπληγάδες του Δημοσίου και των τραπεζών, ο δανειολήπτης βρέθηκε το Δεκέμβριο του 2011 σε αδυναμία να πληρώσει την δόση του δανείου ύψους 1800 ευρώ. «Αυτό συνέβη διότι βασίστηκα στη δόση των 6000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ που καταβάλλεται κανονικά για 4 χρόνια και σε περίοδο από Δεκέμβριο – Ιανουάριο κάθε έτους.

 

Τελικώς, η κυβέρνηση για λογιστικούς λόγους αποφάσισε να μην καταβάλλει το κονδύλι στον ΟΑΕΔ εκείνη τη χρονιά αλλά την επόμενη, με αποτέλεσμα να μην έχω να πληρώσω την τράπεζα. Όταν εξήγησα στον υπεύθυνο του τμήματος των δανείων ότι δεν δύναμαι να πληρώσω τώρα μου πρότεινε να «ρυθμίσω» τις οφειλές μου με την τράπεζα» εξηγεί μιλώντας στο radio1d.gr.

 

Και τότε «μπήκε στο παιχνίδι» το «πολυμήχανο» δικηγορικό γραφείο των αδερφών Σιούφα και των συνεργατών τους. Με επιστολή τους, καλούν το δανειολήπτη να έρθει σε ρύθμιση με την τράπεζα για επιμήκυνση του δανείου.

 

Ο δανειολήπτης «έπεσε» στην παγίδα της τράπεζας,  η οποία μάλιστα τον διαβεβαίωσε οτι μετά τις ρυθμίσεις, μπορεί και για κάποιο χρονικό διάστημα να μην αποπληρώνει το δάνειο.

Να σημειωθεί οτι η «ευνοϊκή» ρύθμιση η οποία προτάθηκε στο δανειολήπτη, αφορούσε μεν επιμήκυνση του δανείου στα 20 χρόνια αλλά επιμήκυνε και το επιτόκιο από το 5,5% στο 11%. Μετά τις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις, η δόση θα διαμορφωνόταν στα 500 ευρώ το μήνα άρα 1500 ευρώ το τρίμηνο, όταν η υφιστάμενη δόση διαμορφωνόταν στα 1800 ευρώ. Ποιο το κέρδος;

Την ίδια ερώτηση διατύπωσε κι ο ίδιος στον τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος του απάντησε οτι η τράπεζα θα δείξει κατανόηση.

 

Κι έδειξε κατανόηση! Του απέστειλε διαταγή πληρωμής στην οποία τα περιθώρια για αντίδραση είναι μόλις 15 ημέρες!

Το «έγκριτο» δικηγορικό γραφείο «Σιούφας και συνεργάτες» δεν πρόσεξαν τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση αλλά και τον όρο που αντίκειται στην κοινοτική οδηγία – που ενσωματώθηκε  στο ελληνικό δίκαιο με κοινή υπουργική απόφαση (Ζ1-178/13.2.2001, ΦΕΚ Β 255./8-3-2001) – και παρόλα αυτά στράφηκαν κατά του δανειολήπτη απειλώντας τον οτι θα βγάλει στο «σφυρί» το σπίτι του;

Μία υπόθεση φαινομενικά χαμένη για έναν απελπισμένο άνθρωπο πήρε άλλη τροπή καθώς οι ευθύνες για τον  παραπάνω παράνομο και τοκογλυφικό όρο συναλλαγών είναι σε βαθμό κακουργήματος. Διαφεύγει φαίνεται αυτό το στοιχείο στους 500 και πλέον δικηγόρους – συνεργάτες των αδερφών Σιούφα.

 

Διαβάστε σχετικά:

Πάρτι εκατομμυρίων των υιών Σιούφα στην πλάτη δανειοληπτών

 

Danioliptes.gr