Η πεμπτουσία της λειτουργίας της τράπεζας είναι ο δανεισμός. Με το δανεισμό στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την αλυσίδα του χρήματος, που είναι βασικό σημείο για την βιωσιμότητα της οικονομίας.
Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμες στο να δανείσουν τον ιδιωτικό τομέα (ιδίως τις επιχειρήσεις), παρότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,5% (δεσμευόμενη να το διατηρήσει εκεί επί μακρόν) και έχει χορηγήσει φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί με απλά λόγια οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει;
Ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 2% σε ετήσια βάση, για 16ο συνεχόμενο μήνα. Η μικρή αύξηση των καταναλωτικών δανείων τον περασμένο μήνα επισκιάστηκε από τη «βουτιά» 3,8% των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις (12 δισ. ευρώ). Το φαινόμενο είναι εντονότερο στις χώρες της περιφέρειας (με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να μειώνονται κατά 4,7% στην Ιταλία και κατά 14,7% στην Ισπανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση), αλλά υφίσταται και στον πυρήνα, αφού ακόμη και στην κραταιά Γερμανία κατεγράφη μείωση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 4% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 4,7% σε δωδεκάμηνο ορίζοντα.
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ελπίδες για τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον (που θα έδιναν ώθηση στην απασχόληση) είναι φρούδες. Δικαιολογούν δε όχι μόνο την παραμονή των επιτοκίων του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον, αλλά και τη χορήγηση νέου γύρου δανείων προς τις τράπεζες, μήπως? πεισθούν και διοχετεύσουν επιτέλους κάποια κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Ο Μ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο τρίτος γύρος LTRO’s βρίσκεται «στα σκαριά» και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters θα λάβει χώρα στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2014.
Η απροθυμία των τραπεζών δεν συνιστά μόνο ένδειξη δυσπιστίας προς το «success story» της Ευρωζώνης, αλλά και αποτελεί απόρροια των πιέσεων των ρυθμιστικών αρχών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και την ρευστότητά τους και να μειώσουν τη μόχλευσή τους: Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EΒΑ), οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακό κενό 70 δισ. ευρώ, βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ και έλλειμμα ρευστότητας 225 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά πάντως τις μικρότερες τράπεζες της περιοχής, καθώς οι 42 μεγαλύτεροι όμιλοι διατηρούν περισσότερη ρευστότητα σε σχέση με τα ελάχιστα όρια.
Και η απροθυμία αυτή ίσως αυξηθεί ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQR) της ΕΚΤ και τα stress tests.
Μετά από κάτι τέτοιες ειδήσεις, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο το μέλος της ευρω-σκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP, του Nigel Farage), GodfreyBloom.
Συγκεκριμένα, ο GodfreyBloom έχει δηλώσει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οτι όλες οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει. Όταν οι τράπεζες πτωχεύουν λόγω της δικής τους ανικανότητας και της στρεψοδικίας, πληρώνει το λογαριασμό ο φορολογούμενος.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.