Ξύπνησε πολλούς και απότομα το ζήτημα της Χρυσής Αυγής

Ευθείες βολές εναντίον της Πολιτείας που δεν θωράκισε τη Δημοκρατία, στρέφοντας την κοινωνία σε «ηθικό πανικό», και ιδιαίτερα κατά της Αστυνομίας για αδράνεια και απροθυμία στην ανακάλυψη των δραστών, διατυπώνει ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης.

Χαρακτηρίζει ανεπαρκές το κράτος δικαίου και επισημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αποφασιστική αντιμετώπιση φαινομένων όπως η Χρυσή Αυγή.

 

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση του Συνηγόρου που απαίτησε πολύμηνη προετοιμασία προκειμένου να καταγράψει την έκταση και τα χαρακτηριστικά της ρατσιστικής βίας, για το διάστημα Ιανουάριος 2012-Απρίλιος 2013.

 

Μέσα σε αυτή διατυπώνονται διαπιστώσεις όπως ότι τα γνωστά περιστατικά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς συνήθως πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται, ή δεν καταγράφονται, ή δεν αναφέρεται το στοιχείο του ρατσισμού. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι σε σχετικό έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη προς το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας απαντούν ότι δεν σημειώθηκε ποτέ ρατσιστική επίθεση στην περιοχή ευθύνης του.

 

Ο Βασίλης Καρύδης επισημαίνει ότι «η μεγάλη έκταση του φαινομένου, η εν πολλοίς ατιμωρησία των δραστών και η ολιγωρία των κρατικών αρχών να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπισή του οδήγησαν στο δομικό και θεσμικό ρατσισμό. Το φαινόμενο τροφοδοτείται από έναν κοινωνικό ρατσισμό».

 

Στο βιβλίο του με τίτλο «Οψεις κοινωνικού ελέγχου στην Ελλάδα» (εκδ. Σάκκουλα) αναφέρεται στο φαινόμενο ως «κοινωνία ηθικού πανικού», που ξεκινάει από υπαρκτά προβλήματα και στερεότυπα καταλήγοντας σε μια γενικευμένη εχθρότητα σε βάρος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, με άδηλα, τότε, αποτελέσματα.

 

Μακάρι ο Συνήγορος του Πολίτη να έδειχνε την ίδια ευαισθησία και μέριμνα και για τα προσωπικά δεδομένα 6 εκατ ευρώ που διέρρευσαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, παρ’ ότι κλείνουν σχεδόν 10 μήνες από την αποκάλυψη του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου, η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ενώ σβήνονται τα ίχνη των ένοχων.

 
Υπενθυμίζεται τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012, τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012, τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011, τα  σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012(!) καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.
 
Η αξία τους είναι ανυπολόγιστη γιατί από τα στοιχεία προκύπτει το πλήρες προφίλ όλων των πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση κανενός το «αυτί δεν ίδρωσε». Όλοι όμως, μίλησαν για τη Χρυσή Αυγή.

 

Danioliptes.gr