Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η Αμερική κλείνει», το CNN περιγράφει το αδιέξοδο στον αμερικανικό προϋπολογισμό και τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Κι όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ελληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου.
Για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και οδηγούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους.
Τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.
Το λεγόμενο shut down έχει να κάνει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή, το κράτος δε μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Πλέον, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι βρίσκονται στον αέρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι, το πιθανότερο είναι, να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι νεοτέρας.
Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει κανονικά στην υπηρεσία του κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.
Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελούν τα έξοδα για την εφαρμογή του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη.
Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του προϋπολογισμού τον οποίο είχε εγκρίνει η Γερουσία, αφαιρώντας τα έξοδα για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, καυτηρίασε, δεσμευόμενος μάλιστα ότι η Γερουσία θα απορρίψει τον ρεπουμπλικανικής έμπνευσης προϋπολογισμό.
Οι δημόσιοι οργανισμοί που απειλούνται να χάσουν προσωπικό είναι αυτοί που είχαν υποστεί το ίδιο «μαρτύριο» το 1995-1996 ήταν είχε προκύψει παρόμοιο δημοσιονομικό κενό.
- Yπουργείο Άμυνας: Το ήμισυ των 800.000 πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου τομέα, θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι καθαρά στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση.
- Πάρκα και Μουσεία: Τα 368 εθνικά πάρκα και μουσεία θα κλείσουν καθώς και τα μεγάλα μουσεία της τέχνης και της ιστορίας όπως και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον.
- Περιβάλλον: Το 95% από τους περίπου 16.000 υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA), που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση, θα πρέπει να σταλεί στο σπίτι του.
- Θεωρήσεις διαβατηρίων: Στην τελευταία δημοσιονομική κρίση, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερις εβδομάδες το 1995/1996, η επεξεργασία 500.000 αιτήσεων θεώρησης και 200.000 αιτήσεων για διαβατήρια ανεστάλη.
- Υγεία: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα παύουν να αποδέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες.
- Κυβέρνηση: Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τους αριθμούς των υπαλλήλων τους να μειώνονται κατά περισσότερο από 80%.
“Προσωρινό το λουκέτο στις ΗΠΑ – Δεν αλλάζει η αξιολόγηση” λέει η Standard & Poor’s
Καθησυχαστική είναι η Standard & Poor΄s για για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ παρά το αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό της χώρας.
Αν και ο οίκος είχε αφαιρέσει από τις ΗΠΑ τα “ΑΑΑ” μετά το προηγούμενο αδιέξοδο στον προϋπολογισμό του 2011 η S&P δεν πιστεύει πως θα υπάρξει σενάριο αποτυχίας στην αύξηση το ορίου χρέους.
«Δεν πρόκειται να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση των ΗΠΑ, όπως ακριβώς συνέβη το 2011, οδηγώντας την παγκόσμια αγορά σε παράλυση» διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.
«Το σημερινό αδιέξοδο αναμένεται να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ενδέχεται να βλάψει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις αλλά και την απασχόληση των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, το αδιέξοδο εκτιμάται βραχυπρόθεσμο και ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των ΗΠΑ» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Επίσης, διαμηνύει πως η έκταση αλλά και η δυναμική του «λουκέτου» δεν πρόκειται να έχει σημαίνουσα διάρκεια. «Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ακόμα βρίσκεται υπό κίνδυνο» καταλήγει η S&P.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.