Τι ωραία που μαζεύτηκαν χθες το βράδυ διάφοροι ωραίοι τύποι στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη στο Mega και δήλωσαν «πεφτοσυννεφάκηδες» για τον «συμμοριτικό» χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Αιφνιδιάστηκαν, λέει. Έκαναν μάλιστα και την αυτοκριτική τους! Και… καθάρισαν.
Πάντως η κουβέντα άρχισε με ένα ενδιαφέρον «χώσιμο» του «Θείου Νώντα» (κατά κόσμον Δημήτρη Πουλικάκου) προς τον οικοδεσπότη της εκπομπής και τον Βορίδη της Ν.Δ. με το ακροδεξιό παρελθόν, που αφορούσε τόσο την ανοχή προς τη Χ.Α. και την ευθύνη για την ενίσχυσή της όσο και τα αλήστου μνήμης…τσεκούρια, τα οποία ο «Θείος» θύμισε μεν, αλλά χωρίς να λάβει επί της ουσίας απάντηση.
Όμως το θέμα μας δεν είναι οι «πεφτοσυννεφάκηδες», είδος το οποίο άλλωστε ανθεί στους χώρους της πολιτικής και της δημοσιογραφίας κάθε φορά που καταρρέει κάποιο επαίσχυντο πολιτικό «πρότζεκτ» και οι υποστηρικτές του αναγκάζονται σε άτσαλες επιτόπιες στροφές.
Το ζήτημα είναι το πολιτικό σκηνικό και πώς αυτό διαμορφώνεται μετά τις «ραγδαίες εξελίξεις» στο θέμα της Χ.Α. Η εικόνα, για να μην βιαζόμαστε, δεν είναι καθαρή και μάλλον θα αργήσει να ξεκαθαρίσει. Επομένως μάλλον βιάζονται όσοι, επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, σπεύδουν να προδιαγράψουν ότι η Ν.Δ. θα εισπράξει τις απώλειες που ήδη καταγράφονται για τη Χρυσή Αυγή και ίσως το επόμενο διάστημα να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Για τον λόγο αυτόν θα δούμε λίγο αναλυτικά δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ύστερα φυσικά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το φονικό χέρι του ναζί Γ. Ρουπακιά. Πριν όμως τις δούμε, ας λάβουμε υπ’ όψιν μερικές παραμέτρους, τις οποίες πρέπει πάντα να θυμόμαστε για να μην βγάζουμε πρόωρα ή λανθασμένα συμπεράσματα:
● Οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν πριν από τις συλλήψεις της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής και τη δημόσια εμφάνισή τους με χειροπέδες, πριν από το πόρισμα – καταπέλτη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εγκληματική δράση τους, πριν από τις διαρροές των διαλόγων από τις παρακολουθήσεις των μελών και, βεβαίως, πριν από τα κατηγορητήρια και τις απολογίες των συλληφθέντων.
● Οι δημοσκοπήσεις, επειδή απέχουν χρονικά από τις εκλογές, δεν μπορούν να αποτυπώσουν το κλίμα πόλωσης, το οποίο πάντα επικρατεί στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων μεταξύ των κύριων διεκδικητών της εξουσίας. Συνεπώς αποτυπώνουν κυρίως τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς και όχι την ίδια την εκλογική συμπεριφορά.
● Οι αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή βρίσκονται στην αρχή τους, όπως άλλωστε και η σχετική έρευνα. Θα ακολουθήσουν πολλά «επεισόδια», για πολύ καιρό, και ακόμη περισσότερα στοιχεία.
● Τέλος, ας έχουμε πάντα κατά νου ότι οι έρευνες έγιναν σε χρόνο με μονοθεματική επικαιρότητα τη Χρυσή Αυγή και το έγκλημά της στο Κερατσίνι. Αυτό σημαίνει ότι αποτυπώνουν μεν το κλίμα των ημερών, αλλά όχι κατ’ ανάγκην τακριτήριαμε τα οποία θα αποφασίσουν οι πολίτες πού θα δώσουν την ψήφο τους.
Η δημοσκόπηση της MRB
1.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 29.9, η Χρυσή Αυγή, στην πρόθεση ψήφου, επιστρέφει στο επίπεδο του εκλογικού ποσοστού της με 6,8% εμφανίζοντας απώλειες2,3%συγκριτικά με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, όμως, θα έπαιρνε 8,9%.
Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:
● Ν.Δ.:22,2% (από 22%). Εκτίμηση ψήφου: 29%.
● ΣΥΡΙΖΑ:21% (από 20,8%). Εκτίμηση ψήφου: 27,5%.
● Χρυσή Αυγή:6,8% (από 9,1%). Εκτίμηση ψήφου: 8,9%.
● ΠΑΣΟΚ:5,5% (από 6,1%). Εκτίμηση ψήφου: 7,2%.
● Ανεξάρτητοι Έλληνες:5,3% (από 5,5%). Εκτίμηση ψήφου: 6,9%.
● ΚΚΕ:5% (από 5,1%). Εκτίμηση ψήφου: 6,5%.
● ΔΗΜΑΡ:3,3% (από 3%). Εκτίμηση ψήφου: 4,3%.
● Οικολόγοι Πράσινοι:1,8% (από 2,1%). Εκτίμηση ψήφου: 2,4%.
● Άλλο κόμμα: 5,6% (από 4,6%). Εκτίμηση ψήφου: 7,3%.
● Αναποφάσιστοι: 10,8%.
● «Δεν θα πάω να ψηφίσω»: 5,3%.
● «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ»: 3,8%.
● Άκυρο / Λευκό: 3,6%.
● Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 23,5%.
Τι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, με δεδομένο πάντα ότι η Χ.Α. φαίνεται να χάνει 2,3%; Τα εξής απλά:
● Τα «κέρδη» της Ν.Δ. είναι μόλις 0,2%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν περίπου στο εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισόποσο «κέρδος». Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν περίπου στο εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Η Χρυσή Αυγή, με την απώλεια του δημοσκοπικού 2,3% του Ιουνίου, αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα βρισκόταν κερδισμένη κατά 2% περίπου από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Το ΠΑΣΟΚ χάνει 0,6%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν περίπου 5% χαμηλότερα από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν 0,2%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν περίπου 0,5% χαμηλότερα από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Το ΚΚΕ χάνει 0,1%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα κέρδιζε 2% περίπου από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Η ΔΗΜΑΡ «κερδίζει» 0,3%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα ήταν περίπου 2%χαμηλότερα από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.
● Οι Οικολόγοι Πράσινοι χάνουν 0,3%. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα έμεναν πάλι εκτός Βουλής.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ποσοστό ισόποσο των απωλειών της Χρυσής Αυγής «μετακομίζει» προς το «άλλο κόμμα» και την αδιευκρίνιστη ψήφο. Κανένα από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου δεν κερδίζει κάτι άξιο λόγου από τις απώλειες των ναζί. Απλώς η Ν.Δ. μειώνει τις διαρροές της από το 9% της δύναμής της στο 4,7%. Παρομοίως δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης απλώς μειώνει τις απώλειές του προς τη Χ.Α. από το 6% της δικής του δύναμης στο 2,3%.
Με απλά λόγια, όλη αυτή η φασαρία των ημερών, που λέει ότι η Ν.Δ. κερδίζει τις δημοσκοπικές απώλειες που εμφανίζει η Χρυσή Αυγή, είναι απλώς ανακρίβειες. Άλλωστε η Χ.Α. παραμένει πάνω από το εκλογικό της ποσοστό.
Η δημοσκόπηση της ALCO
Μια ανάλογη εικόνα εμφάνισε, προ ημερών, μια άλλη δημοσκόπηση, από την ALCO για την ιστοσελίδα Newsit, που δημοσιεύθηκε στις 25.9. Ας δούμε αναλυτικά και αυτά τα δεδομένα:
●Ν.Δ.:21% (από 20,9%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 24%.
●ΣΥΡΙΖΑ:19,2% (από 19,4%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 22%.
●Χρυσή Αυγή:6,8% (από 10,8%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 7,8%.
●ΠΑΣΟΚ:6% (από 6,5%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 6,9%.
●Ανεξάρτητοι Έλληνες:5% (από 4,6%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 5,7%.
● ΚΚΕ:4,9% (από 4,5%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 5,6%.
●ΔΗΜΑΡ:3,6% (από 3%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 4,1%.
●Άλλο κόμμα:8,6% (από 7,2%). Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: 9,8%.
●Αναποφάσιστοι:12,2% (από 9,5%). Μετά την αναγωγή: 14,1%.
●Αποχή:7,9% (από 8,9%).
●Λευκό:4,8% (από 4,7%).
Συμπέρασμα σχεδόνπανομοιότυπο με αυτό της δημοσκόπησης της MRB. Όμως, είπαμε: Η κούρσα για τον διαμοιρασμό των ιματίων της Χρυσής Αυγής τώρα αρχίζει.
Και στην αφετηρία όλοι – και κυρίως οι δύο διεκδικητές της εκλογικής πρωτιάς – άρχισαν από την ίδια αφετηρία, στην οποία στέκονται εδώ και καιρό. Ίσως τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα στο επόμενο μεγάλο κύμα ερευνών τον Οκτώβριο…
Σταύρος Χριστακόπουλοςαπό topontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.