Η παραμυθολογία Σαμαρά για τη «δήθεν» ανάπτυξη και τη «δήθεν» έξοδο στις αγορές

…Μέχρι τη Νέα Υόρκη έφτασε το παραμύθι της ανάπτυξης – που κοντοζυγώνει στην Ελλάδα – αλλά υποψιαζόμαστε οτι αν και το πουλάμε πάμφθηνα κανείς δεν το αγοράζει.

Ο πρωθυπουργός, αφού βεβαιώθηκε οτι η Χρυσή Αυγή υπέστη ένα βαρύ πλήγμα, αναχώρησε για τις ΗΠΑ για να έχει ένα μαραθώνιο συναντήσεων με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

 

Ύστερα από δύο τραπέζια και έναν κύκλο τετ α τετ συναντήσεων ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο κ. Σαμαράς πάντως, από τη Νέα Υόρκη, ήταν αισιόδοξος και έλεγε ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα. Θεωρεί δε ότι είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεχώς εκλογές και διαψεύδεται από τις μετρήσεις που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες. Οι εκλογές θα είναι ενάντια στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση έλεγε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και πρόσθετε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται μόνο με της Χρυσής Αυγής κάτι που εκτιμούσε ότι πολιτικά θα κοστίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Φυσικά οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και γι» αυτό ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Επίσης, λέει ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι΄ αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.

 

 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε ευήκοα ώτα ανάμεσα στους εκπροσώπους κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, όπως η JP Morgan, BlueCrest Capital Management LLP, Eaglevale Partners LP, EMSO Partners Limited, Fidelity Management & Research Co, Greylock Capital Management, LLC, King Street Capital, Lazard Asset Management, Norges Bank Investment Management, NWI Management LP, Oppenheimer Funds, QFR Capital Management L.P., Wellington Management BTG Pactual. Εν συνεχεία, ο κ. Σαμαράς θα παρακαθίσει σε γεύμα με CEO εισηγμένων εταιρειών στα γραφεία της MAREA, γεύμα στο οποίο παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των: Goldman Sacks, Blackrock, News Corp, Paulson & Co, BIC Thomson Reuters, Alcoa, HighBridge.

 

Το επενδυτικό σαφάρι του κ. Σαμαρά θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά τη διήμερη μετάβασή του στην Ουάσινγκτον. Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών: Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορζ Στεφανόπουλος.

 

Υπενθυμίζεται οτι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγτον και θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα ακούσει τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βέβαια θα κάνει ενημέρωση από τη δική του πλευρά.

 

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μη θέλει να πάρει θέση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας.

 

Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα καθώς η Ουάσινγκτον έχει διακόψει τη λειτουργία το κράτους της , λόγω της διαφωνίας που υπάρχει για το χρέος -κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν. «Μαθημένα είναι όμως τα βουνά από τα χιόνια» κι έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που δε διαφαίνεται πουθενά φως στο τούνελ και τη στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη έχει γονατίσει.

 

Danioliptes.gr