Το πακέτο Eurobank καλλωπίζουν αυτοί που ετοιμάζουν το ξεπούλημα της. Με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της στην προσπάθεια ίδιωτικοποίησης, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Reuters.
Αναφέρουν πως το ΤΧΣ αποφάσισε η τράπεζα να εκδώσει νέες μετοχές αντί να πωληθούν υφιστάμενες που κατέχει το Ταμείο, προκειμένου να βελτιωθεί η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.
Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα, υπενθυμίζεται, ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες καλύφθηκαν αποκλειστικά από το ΤΧΣ.
Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ κατέχει το 95% της Eurobank, όταν το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 10% από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Άρα τη μερίδα του λεόντος των βαρών της τράπεζας το σήκωσε το ΤΧΣ και άρα το ελληνικό Δημόσιο.
Όταν ολοκληρωθεί το πακέτο του καλλωπισμού της Eurobank και τελικώς βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες της χρηματοπιστωτικής σκακιέρας που θα εξαγοράσουν την τράπεζα, το αντίτιμο της εξαγοράς ποιος θα το εισπράξει.
Εύλογα υποθέτει κανείς οτι το αντίτιμο, σε ποσοστό τουλάχιστον 95% θα μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα γίνει όμως έτσι ή οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν μόνο υποχρέωση να πληρώνουν χωρίς να έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν τα σχετικά κέρδη.
Μόνο κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και αφαίμαξη θα υφίστανται από τις τράπεζες, για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγγυηθεί περισσότερα από 240 δις ευρώ;
Το ΤΧΣ έχει προσλάβει την JP Morgan και την Lazard ως συμβούλους ενόψει της προθεσμίας του Μαρτίου του 2014 που έχει θέσει η τρόικα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιωτικά χέρια, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.
Το ακριβές ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την έκβαση των τεστ αντοχής των τραπεζών που πραγματοποιεί η BlackRock, σημειώνουν άλλες πηγές, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τον Δεκέμβριο.
Η Eurobank, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,1% στα τέλη Ιουνίου, είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.