Ποια είναι η βέλτιστη λύση για το ελληνικό banking όσον αφορά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων;

 

Τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα προσεγγίζουν τα 67 δισ. ευρώ ή 30% του συνόλου των 222 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη των προβληματικών δανείων έπληξε τη δομή και διάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών.

 

Ωστόσο, σύντομα και λόγω της νέας έκθεσης της BlackRock και των stress tests, χρειάζεται επαναξιολόγησης της πολιτικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Τα 67 δισ. που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καθολικά συμβάλλοντας και στην εξυγίανση των τραπεζών;

 

Σενάριο 1: Να πωληθούν σε ξένες τράπεζες ή επενδυτές που διαχειρίζονται προβληματικά assets. Το βασικό πρόβλημα της λύσης αυτής είναι οι πολύ χαμηλές τιμές αγοράς. Π.χ. για ένα δάνειο μπορεί να υπάρξει τιμή στο 20% της αξίας του δανείου ή και χαμηλότερα. Παράλληλα οι τράπεζες αισθάνονται…ανασφάλεια να πωλήσουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Σενάριο 2: Να συσταθεί μια NAMA δηλαδή μια ειδικά «bad» τράπεζα όπου θα υπαχθεί το μεγαλύτερος μέρος των προβληματικών δανείων ή μέρος αυτών. Να σημειωθεί πάντως ότι μια «bad bank» δεν χρειάζεται ουσιαστικά μεγάλο αρχικό κεφάλαιο και ως κε τούτου δεν θα κοστίσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις τράπεζες που θα εμπλακούν σε αυτή την διαδικασία.

 

Σενάριο 3: Οι τράπεζες να συνεχίσουν την υφιστάμενη πολιτική διαχείρισης των προβληματικών δανείων ωστόσο το μοντέλο αυτό μπορεί «να παρακολουθεί το πρόβλημα» αλλά δεν το θεραπεύει ουσιαστικά.

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.