Το γερμανικό σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους προβλέπει 10ετή ή 15ετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων στο 2,25% με συνολικό όφελος 35 δισ.

Τον Νοέμβριο αναμένεται η Γερμανία να αποκαλύψει τα σχέδια της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη ελληνική θεσμική πηγή, φαίνεται ότι θα προταθεί επιμήκυνση κατά 10 ή 15 χρόνια και ταυτόχρονα θα μειωθούν τα επιτόκια των δανείων στο 2,25% με 2,50%.

 

Στο πακέτο – πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το ενδεχόμενο ο ESM να αποκτήσει μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ, δηλαδή των 49,7 δισ. ευρώ, αλλά ούτε και η συμμετοχή της ΕΚΤ που κατέχει ελληνικό χρέος κοντά στα 33 δισ. ευρώ.

 

Με βάση την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί κυρίως η Γερμανία, η συνολική ελάφρυνση σε παρούσες αξίες είναι 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε ένα χρέος που θα φθάσει τα 320 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 και μαζί με τον νέο δανεισμό θα προσεγγίσει τα 326 με 328 δισ., το όφελος είναι οριακό και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι προ του PSI+ είχε φθάσει το ελληνικό χρέος στα 335 δισ. ευρώ και μετά το PSI+, με βάση την ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ, θα προσεγγίσει τα 320 δισ. ευρώ και ενώ έχουν προηγηθεί 2 haircut με κυριότερο το δεύτερο, το PSI+ ύψους 105 δισ. ευρώ, και βεβαίως η επαναγορά χρέους.

 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο άμεσος και ο πιο αποδοτικός τρόπος για να μειωθεί το χρέος είναι να σημειωθεί haircut π.χ. 40% ή 100 δισ. ευρώ, στα δύο δάνεια των 245 δισ. ευρώ. Το θετικό του σεναρίου αυτού είναι ότι θα έχει άμεσο όφελος στην Ελλάδα. Το θετικό σοκ θα είναι σημαντικό, αρκεί βεβαίως να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

 

Το αρνητικό του σεναρίου είναι ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο τα κοινοβούλια π.χ. της Γερμανίας ή της Ολλανδίας ή της Γαλλίας να δεχθούν να χάσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες τα κεφάλαια που δάνεισαν στην Ελλάδα.

 

Μια ζωτική παράμετρος αυτού του σεναρίου είναι ότι ακόμη και αν προχωρούσε το haircut, θα ζητηθούν ανταλλάγματα σοκ.

 

Δεν θα είναι μόνο τα ενεργειακά κοιτάσματα και αποθέματα, μπορεί να είναι και δέσμευση εσόδων, ακόμη και οι καταθέσεις ή ο χρυσός που δεν φθάνει να καλύψει καμία ανάγκη γιατί φθάνει έως τα 4,2 δισ. ευρώ.

 

Το ρίσκο των ανταλλαγμάτων θα είναι τεράστιο, επώδυνο και σίγουρα θα σοκάρει βίαια την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το haircut θα σηματοδοτούσε πλήρη αλλαγή κατεύθυνσης για την ελληνική οικονομία από ύφεση και αδιέξοδο σε σταθεροποίηση και προοπτική.

 

xrimatistirio