Αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεών τους, ως προς τη μείωση των τιμών αγοράς της παραγόμενης -από φωτοβολταϊκά- ενέργειας κατά 30% έως 60%, εμφανίζονται οι παραγωγοί, οι οποίοι αύριο θα μεταφέρουν τις θέσεις τους στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, από κοινού με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

 

Τα παραπάνω επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), που αριθμεί 1.030 μέλη.

 

«Η σύμβαση είναι το μοναδικό όπλο μας και δεν μπορεί να σπάσει μονομερώς. Επίσης, δεν θα δεχθούμε το νέο προωθούμενο χαράτσι, δηλαδή το κόστος από το τέλος διακοψιμότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Παναγής, ενώ ο γενικός γραμματέας, Πέτρος Τσικούρας επισήμανε ότι οι παραγωγοί «θα παλέψουν μέχρι τελευταίας ρανίδας για να μη μειωθούν οι τιμές».

 

Στην αυριανή συνάντηση, οι παραγωγοί θα προσέλθουν με δύο αιτήματα: πρώτον, να μην περάσει άρθρο του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), που επιτρέπει -όπως υποστηρίζουν- στον υπουργό ΠΕΚΑ να αλλάζει το πινάκιο εγγυημένων τιμών ενέργειας από φωτοβολταϊκά με απλή υπουργική απόφαση και, δεύτερον, να μην επιβαρυνθούν με το τέλος διακοψιμότητας.

 

Εξάλλου, οι παραγωγοί έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, μεγάλο βάρος της οποίας «σηκώνουν» τα φωτοβολταϊκά. Η πρώτη δίκη ορίστηκε για τις 9 Οκτωβρίου.

 

1,188 δισ. ευρώ οφείλονται στους παραγωγούς για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου

Σύμφωνα με τον ‘Αρη Νίκα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΣΠΗΕΦ, οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) επί επτάμηνο.

«Τα ποσά που οφείλονται στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου 2013 ανέρχονται σε 693 εκατ. Συνολικά στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ οφείλονται για το ίδιο διάστημα 1,188 δισ. ευρώ», σημείωσε.

 

‘Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Θεσσαλονίκης, Θωμάς Χρύσογλου, η ΔΕΗ οφείλει να αποδίδει άμεσα το αναλογούν μέρος των εσόδων της από τις ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του πληρώνει τους παραγωγούς. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, «η ΔΕΗ, ούσα η ίδια παραγωγός, πληρώνει πρώτα τον εαυτό της και αν κάτι περισσέψει, δίνει σε εμάς». Ήδη, έγινε σχετική καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Στρεβλός ο τρόπος ορισμού τιμής της «πράσινης» μεγαβατώρας

Κατά τους παραγωγούς, σήμερα, ο ίδιος ο τρόπος ορισμού της τιμής της «πράσινης» μεγαβατώρας είναι στρεβλός και, άρα, όποια έκτακτη εισφορά και να μπει στην παραγόμενη ενέργεια, θα εξακολουθήσει να υπάρχει πρόβλημα δημιουργίας ελλειμμάτων.

 

«Αν μιλούσαμε για ισομερή συμμετοχή της εισφοράς στο ταμείο για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, δεν θα αντιδρούσαμε. Άλλο όμως εισφορές κι άλλο εξόντωση. Για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, η εισφορά -σε ισχύ ως 31/7/2014, με δυνατότητα παράτασης- είναι 10%, ενώ για τα φωτοβολταϊκά 25%-42% επί του τζίρου.

 

Αν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά και οι υποχρεώσεις προς τράπεζες, το 50% των πάρκων φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο κόκκινο. Το 90% των δανείων μας είναι ληξιπρόθεσμα», υποστήριξε ο κ. Παναγής.

 

AMΠE

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.