Κατοικία: Διπλός κίνδυνος από πλειστηριασμούς για δάνεια και φόρους. Τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες τρέμουν τους πλειστηριασμούς. Το 93,7% των πολιτών δεν σκοπεύει να αγοράσει κάποιο ακίνητο την επόμενη τριετία. Το 65,9% περιμένει νέα μείωση των τιμών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι θα δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στο ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάτι που θα προκαλέσει σοκ και στην οικονομία η οποία επιχειρεί να ανακάμψει από το 2014.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων Prodexpo 2013, που έγινε την Τετάρτη και στο οποίο βασικό ερώτημα ήταν πώς θα αντιδράσει η κτηματαγορά και η ελληνική οικονομία στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, όπως απαιτεί η τρόικα.
«Όχι» στην απελευθέρωση είπαν τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Μουρμούρας, όσο και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου κοινωνικού αντίκτυπου που, όμως, θα επηρεάσει την ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας που προβλέπεται για του χρόνου. Ο κ. Μουρμούρας εκτίμησε ότι με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος θα επηρεαστεί θετικά και η κτηματαγορά. Σοβαρό κύνδυνο να «ξεπουληθούν» ακίνητα λόγω της υψηλής φορολογίας εξέφρασε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εκτίμησε ότι η αγορά ακινήτων θα ανακάμψει αφού γυρίσει η οικονομία, ενώ προέβλεψε πως αναμένεται μεγαλύτερη ανάκαμψη στα επαγγελματικά ακίνητα και όχι στις κατοικίες.
«Εχουμε το 2014 την τελευταία ευκαιρία ως οικονομία» είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χαρδούβελης η φορολογία επί των ακινήτων που ήταν 487 εκατ. ευρώ το 2010 εκτοξεύεται στα 3,18 δισ. το 2013. Αλλά και ο κ. Δημ. Ανδρίτσος, επικεφαλής της Eurobank Real Estate τόνισε ότι το 40% των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο ακόμα και μετά τη ρύθμιση στην οποία έχει προχωρήσει.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα οδηγηθούν σε «ξεπούλημα» χιλιάδες σπίτια, τη στιγμή που τα αδιάθετα ακίνητα ανέρχονται σε 250.000. Ο κ. Ανδρίτσος είπε πως μολονότι η πτώση τιμών στις κατοικίες κινείται σε επίπεδα γύρω στο 30%, στα επαγγελματικά ακίνητα η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%.
Αποκαλυπτικά της ανησυχητικής κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων σχετικά με την άρση των πλειστηριασμών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση της κτηματαγοράς είναι τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Marc που παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Συγκεκριμένα:
• Σχεδόν 4 στους 10 ιδιοκτήτες (37,5%) λένε ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Το 10% λέει όχι σίγουρα και το 27,4% μάλλον όχι.
• Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (37,6%) λέει ότι φοβάται τους πλειστηριασμούς, ενώ το 62,4% (ιδιοκτήτες χωρίς δάνεια) λέει ότι δεν τον αφορά το θέμα.
• Τρεις στους 10 (32,2%) πληρώνουν με καθυστέρηση τις οφειλές τους και το 67,8% στην ώρα τους.
• Το 59,4% δεν έχει κάνει διακανονισμό για πληρωμή μικρότερης δόσης, το 31,8% έχει κάνει διακανονισμό και το 8,8% το σκέφτεται.
• Σε ό,τι αφορά τη βαρύτατη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, το 35,7% λέει ότι μάλλον θα μπορεί να πληρώσει τους φόρους, αλλά το 45,4% λέει ότι δεν θα μπορεί ή μάλλον δεν θα μπορεί να πληρώσει.
• Το 9% των ερωτηθέντων λέει ότι καθυστερεί να πληρώσει πάνω από ένα ενοίκια, το 24% έχει κάποια καθυστέρηση και το 67% πληρώνει στην ώρα του.
• Επτά στους 10 (70,7%) ενοικιαστές πέτυχαν μείωση ενοικίου. Εως 10% μείωση πέτυχε το 38,6%, μείωση 11% – 15% πέτυχε το 21,4% και 7,1% πέτυχε πάνω από 30% ελάφρυνση.
• Η Ελλάδα από έθνος ιδιοκτητών γίνεται έθνος ενοικιαστών καθώς το 56% πιστεύει ότι είναι καλύτερα στο νοίκι και το 37,3% ότι είναι καλύτερα το ιδιόκτητο σπίτι.
• Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι πάνω από 9 στους 10 Ελληνες (93,7%) δε σκοπεύει να αγοράσει ή να ανεγείρει σπίτι τα επόμενα 2-3 χρόνια ενώ το 74,9% δε σκοπεύει να πουλήσει, προφανώς λόγω χαμηλών τιμών.
• Το 65,9% περιμένει νέα μείωση τιμών την επόμενη τριετία, το 19,6% ότι θα σταθεροποιηθούν και το 5,8% ότι θα αυξηθούν.
• Τέλος, το 65,5% πιστεύει ότι η κτηματαγορά θα ανακάμψει αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και μειωθούν οι φόροι.
Συνέδριο
Συνέδριο για την αγορά ακινήτων Prodexpo 2013, έγινε χθες και στο οποίο βασικό ερώτημα ήταν πώς θα αντιδράσει η κτηματαγορά και η ελληνική οικονομία στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, όπως απαιτεί η τρόικα.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Μουρμούρας, τόνισε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου κοινωνικού αντίκτυπου που, όμως, θα επηρεάσει την ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας.
Σοβαρό κύνδυνο να «ξεπουληθούν» ακίνητα λόγω της υψηλής φορολογίας εξέφρασε ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank.
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη από imerisia
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.