Τον τελευταίο καιρό, αν ρωτήσει κανείς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη του οικονομικού επιτελείου «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας», προς έκπληξη του δεν θα ακούσει να του απαντούν «το χρέος» ή έστω το «πρωτογενές πλεόνασμα».

Αλλά «η ρευστότητα»…

Έχουν αρχίσει, δηλαδή, να αντιλαμβάνονται αυτό που έχει εδώ και αρκετό καιρό αντιληφθεί και πολύ καλά γνωρίζει ο λογιστής κάθε επιχείρησης.

 

Οι πλέον υγιείς επιχειρήσεις, οι ελάχιστες, δηλαδή, που εξακολουθούν να πληρώνουν τους εργαζομένους στην ώρα τους, που είναι συνεπείς με την Εφορία και τις  υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές τους, γνωρίζουν ότι μετρούν τον χρόνο ανάποδα μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η σειρά τους να γίνουν και αυτές σαν όλους τους άλλους, δηλαδή να σταματήσουν να πληρώνουν…

 

Ο λόγος είναι απλός

Κράτος και τράπεζες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα αφαιρέσει πρώτος τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας. Στην ερώτηση πώς θα λυθεί αυτό το σοβαρότερο, όπως το χαρακτηρίζουν, πρόβλημα η απάντηση είναι η… σιωπή.

 

Το «Οικονο-γράφημα» είχε την τύχη να μιλήσει για το θέμα αυτό με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος υπό όρους απόλυτης ειλικρίνειας… Και η εικόνα που αποκόμισε είναι η ακόλουθη: · «Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία διέξοδος τέτοια που να μπορεί να δώσει επαρκείς αναπνοές στην οικονομία».

• «Το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει να… στάζει με το σταγονόμετρο στους προμηθευτές του και σε όλους όσους χρωστά περί τα 600-700 εκατ.
ευρώ κάθε μήνα, αλλά αυτά γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν επιστρέφουν στην οικονομία…».

• «Ο τουρισμός έδωσε κάποιες ανάσες που εν γνώσει μας δεν θα καταγραφούν στο πραγματικό τους μέγεθος στην επίσημη οικονομική δραστηριότητα, αλλά ίσως έτσι καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που θα κάλυπταν διαφορετικά…».

• «Οι τράπεζες ούτε δίνουν ούτε θα δώσουν στον ορατό ορίζοντα νέα δάνεια. Στην καλύτερη περίπτωση, ορισμένες από αυτές θα αναχρηματοδοτήσουν λογιστικά κάποια δάνεια. Και αυτό είναι όλο, για μια μεγάλη περίοδο μπροστά μας…».

Με άλλα λόγια, όταν τους επόμενους μήνες το ελληνικό Δημόσιο θα παίρνει το πράσινο φως για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους του, μπορεί να μην έχει από κάτω οικονομία να διαχειριστεί…

 

Του Γιάννη Αγγελη από kefalaio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.