Εκτός από αυτούς που πλήττονται άμεσα, ποιος άλλος έχει αντιληφθεί πραγματικά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνται στο Ελληνικό Δημόσιο ελέω τρόϊκάς.

Κανείς δεν εξασφαλίζει οτι έχει πλέον σημάνει το τέλος των πελατειακών σχέσεων των πολιτικών για έναν διορισμό στο Δημόσιο αλλά, όπως φαίνεται, παγιώνεται η κινητικότητα για περισσότερους από 700.000 δημόσιους υπαλλήλους.

 

Μάλιστα, το τέλος της μονιμότητας στο Δημόσιο φέρνει με πρωτοβουλία του τον ερχόμενο Μάρτιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΕΔ), Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα Κεφάλαιο.


Όχι, δεν πρόκειται να αναθεωρήσει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στόχος του είναι να αναθεωρήσει σε μόνιμη βάση πλέον και όχι σε έκτακτη -όπως φαίνεται να συμβαίνει με τις εκάστοτε απαιτήσεις της τρόικας- τον «σκληρό πυρήνα» του εργασιακού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Αυτός αφορά όχι απλώς τη συνταγματικά αδύνατη απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά το γεγονός πως, άτυπα, είχε ταυτιστεί μία θέση απασχόλησης στο Δημόσιο με έναν συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο ή απλώς από το ότι ένας υπάλληλος έπαιρνε σύνταξη από τη υπηρεσία ή ακόμα και τη θέση στην οποία πρωτοτοποθετήθηκε.

Η κατάσταση αυτή θα τελειώσει και με τον… νόμο στις αρχές της άνοιξης του 2014, καθώς όλοι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι (και όχι απλώς η μια ή άλλη κατηγορία, όπως συμβαίνει με το τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας) θα υποχρεούνται να μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή του εργασιακού βίου τους και προς πάσα κατεύθυνση και θέση στο Δημόσιο, εφόσον διαταχθούν για κάτι τέτοιο με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων (δηλαδή του ΥΔΜΕΔ και οποιονδήποτε άλλων υπουργείων εμπλέκονται κάθε φορά στη μετακίνηση υπαλλήλου).

 

Όποιος υπάλληλος αρνηθεί να υπακούσει στη συγκεκριμένη διαταγή πλήρους μεταβολής του εργασιακού περιβάλλοντος του θα απολύεται αυτόματα.

 

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη με τους οποίους μίλησε το «Κ», αμέσως μετά την ένταξη και των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το Μνημόνιο στο καθεστώς της κινητικότητας, δηλαδή μετά τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 (εφόσον η τρόικα δώσει την παράταση που έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης για να… κινητοποιήσει τους υπόλοιπους 12.500 υπαλλήλους), αναμένεται να ενταχθούν οι εναπομείναντες λίγο πάνω από 700.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

 

Σε αυτό το επίπεδο προβλέπουν στο ΥΔΜΕΔ να «κάτσει» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων προς τα τέλη του 2014, όταν θα έχουν συνταξιοδοτηθεί οι περίπου 30.000 που αναμένονται ακόμα και θα έχουν απολυθεί τουλάχιστον 15.000 υπάλληλοι.


Αυτήν τη στιγμή στο Δημόσιο εργάζονται συνολικά περίπου 750.000 υπάλληλοι, από σχεδόν 900.000 που ήταν στο τέλος του 2010. Οι 615.000 από αυτούς βρίσκονται στο στενό Δημόσιο και οι υπόλοιποι 125.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και η μόνιμη κινητικότητα που ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης από τον Μάρτιο του 2014, όπως και η τρέχουσα «έκτακτη», αναμένεται να επικεντρωθεί βασικά τους 125.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τους δήμους, τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ, όπου κυριαρχούν οι συμβασιούχοι παντός τύπου και των οποίων το πλήθος και ο τρόπος πρόσληψης αντιβαίνει -σύμφωνα με το ΥΔΜΕΔ- τους κανόνες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας με τους οποίους πρέπει, βάσει Μνημονίου, να λειτουργούν αυτοί οι φορείς πλέον.

 

Στην προσπάθεια τους να αποδείξουν στην τρόικα οτι υπακούουν ευλαβικά στις απαιτήσεις της ετοιμάζονται να διαπράξουν ένα τεράστιο έγκλημα: να πολεμήσουν το γίγαντα του ελληνικού Δημοσίου με τα όπλα που τον έθρεψαν, δηλαδή τις πελατειακές σχέσεις.

Αν προχωρήσει και εφαρμοστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο τότε εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα απευθυνθούν στους πολιτικούς και στους κομματάρχες που τους χάρισαν τη θέση στο Δημόσιο, ώστε να “διασωθούν” από την ανεργία και τη οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους.

 

Ο ξαφνικός θάνατος του ελληνικού Δημοσίου, όπως το είχαμε συνηθίσει, δεν θα οδηγήσει στον εξορθολογισμο και στην εξυγίανση του. Θα δημιουργήσει επιπλέον στρατιές ανέργων, που θα αναρωτιούνται για πολλά χρόνια: “πώς είναι να είσαι άνεργος;”.


Δυστυχώς, χιλιάδες Ελληνες έχουν νιώσει την απάντηση αυτή στο πετσί τους.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.